Home

Nieuws

Europese commissie zoekt aanpak marges

Eurocommissaris Dacian Ciolos heeft binnen de Europese Commissie een Agrifoodforum samengesteld dat naar de prijsvorming van agrarische producten gaat kijken. Vorige week kwamen de commisarissen voor het eerst bijeen.

“In 2011 met voorstellen komen voor meer transparantie in de prijzen van bijvoorbeeld groente en fruit in de keten van producent tot consument.” Dat is voor Ciolos het doel van het vorige week voor het eerst bijeengekomen Agrifoodforum. In het forum zitten behalve Ciolos zelf ook de comissarissen Antonio Tajani (industrie en ondernemerschap), John Dali (gezondheid en consumenten) en Michel Barnier (interne markt en diensten).

Onderhandelingsmacht
Ciolos, die vrijdag in Utrecht sprak op het congres van het Nederlands Agrarisch Jongerenkontakt (NAJK), ziet als voornaamste oorzaak van de grote marge tussen de winkelprijzen en de prijzen die telers voor hun product krijgen een zwakke onderhandelingspositie ten opzichte van de supermarkten. “Een van de manieren voor de agrariërs om hun product beter tot waarde te brengen is het versterken van hun organisaties zodat hun onderhandelingsmacht groter wordt.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ton van der Scheer


Of registreer je om te kunnen reageren.