Home

Nieuws 2 reacties

'Einde daling van gif op groente en fruit'

De jarenlange afname van gifresten op groente en fruit is tot stilstand gekomen. Het aandeel groente en fruit met daarop resten van bestrijdingsmiddelen nam vorig jaar nauwelijks af.

Dat blijkt uit de op 1 november gepubliceerde Gifmeter van Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Foodwatch.

Vorig jaar bevatte 7 procent van het groente en fruit zoveel gifresten dat de wettelijke normen werden overschreden. In 2008 was dat nog 5 procent. In negen van de tien gevallen ging het om producten van buiten Europa. 
Uit het rapport blijkt dat de supermarkten van Super de Boer vorig jaar de schoonste producten in het schap hadden liggen. In 2008 waren die supers nog middenmoter. C1000, Albert Heijn en Plus kondigden onlangs aan zichzelf strengere normen op te leggen dan wettelijk vereist.

In een reactie zegt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dat uit de meeste metingen door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) blijkt dat de gevonden residuen ver onder de toegestane wettelijke norm blijven. Het CBL vindt de drie organisaties de consument ten onrechte angst aanjagen.

De organisaties achter de Gifmeter op weetwatjeeet.nl zeggen zich te baseren op cijfers van de nVWA.

Bron: ANP

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Ik maak bezwaar tegen het gebruik van de termen gifresten en bestrijdingsmiddelen daar waar het gaat om residu van gewasbeschermingsmiddelen. Medicijnen noemen we ook geen gif en ziektebestrijdingsmiddelen terwijl dit in de basis precies dezelfde chemische stoffen betreft. De middelen die we tegenwoordig nog mogen gebruiken zijn zo veilig ten opzichte van andere producten die vrij mogen worden geconsumeerd zoals sigaretten en alcohol dat het niet correct is om in dit verband te spreken van gif.

 • no-profile-image

  Piet van der Haas

  Het item residuen wordt tegenwoordig door supermarketen te pas en te onpas (over de ruggen van tuinders) opgevoerd om reclame te maken voor hun AGF-afdeling, De melkkoe om hun prijzenoorlogen (waar ze overigens zelf niets bij inleveren, maar slechts hun eigen leveranciers verwurgen) te kunnen blijven betalen.
  NB: waarom trouwens niet vaker ook prijsverhogingen vermelden, want mij lijkt dat men anders na enkele jaren prijsoorlog toch al diverse producten gratis weg zou moeten geven. Tip Vergelijk prijzen na prijzenoorlog eens met prijzen op het einde van zomervakantie!
  Als bepaalde landen zo slecht scoren, zouden supermarkten (die het slechtst scoren) toch voor snelle imagoverbetering het best slechts scorende landen op AGF in de ban kunnen doen, om zo weer snel een betere plaats in te nemen op die ranglijst! Verdienen ze door inkoop uit die landen toch nog te veel?
  Als ze dat een tijdje vol houden komt vanzelf mijn kreet in beeld: "Koop met verstand, koop uit eigen land" of "Koop gezond, koop van eigen grond.
  Alles wat gepubliceerd wordt over GBM en residu moet vooraf goed 'gewogen' worden, want het ligt gevoelig. Juist omdat de 'bevolking' er niets van afweet, kan hierbij veel meer onterechte angst worden gecreëerd dan voor bijvoorbeeld te veel alcohol of roken/sigaretten, waar echt mensen aan dood gaan!
  Opm.: Is er al ooit iemand dood gegaan door te veel GBM inname uit groenten? Dan moet er door het 'volk' eerst heel veel meer groenten gegeten gaan worden!

Of registreer je om te kunnen reageren.