Home

Nieuws

Deloitte op vingers getikt in zaak Robbert Poort

Drie registeraccountants van Deloitte hebben begin 2007 beginselen van zorgvuldigheid en deskundigheid geschonden bij het integriteitsonderzoek naar het functioneren van Robbert Poort, destijds directeur van AGF Promotie Nederland, het huidige GroentenFruit Bureau.

De tuchtrechter van de rechtbank in Zwolle tikte het drietal op de vingers, omdat de accountants zelf niet integer hebben gehandeld. Dat meldde het Financieel Dagblad eind vorige week. Deloitte kreeg eind 2006 van het Productschap Tuinbouw de opdracht om onderzoek te doen naar het handelen van Poort. Het PT, waaronder het promotiebureau valt, had een anonieme tip gekregen van een klokkenluider. De accountants concludeerden in maart 2007 dat het gedrag van Poort inderdaad niet door de beugel kon. Een paar dagen later werd hij op basis van dat rapport op staande voet ontslagen.

Rehabilitatie
Poort vocht zijn ontslag echter met succes aan bij de civiele rechter. Die vond het ontslag op basis van het rapport onredelijk, waarna het PT hem alsnog een flinke ontslagvergoeding moest meegeven. Op zoek naar volledige rehabilitatie legde Poort bij de tuchtrechter een klacht neer over Deloitte. Hij stelde dat de accountants hun oren hebben laten hangen naar hun opdrachtgever. De tuchtrechter stelde Poort op belangrijke punten in het gelijk. De registeraccountants kregen onder andere het verwijt Poort onvoldoende in staat te hebben gesteld om zich te verweren en zijn verklaringen te hebben genegeerd.

Bron: Groenten & Fruit  Auteur: Roger Abbenhuijs

Roger Abbenhuijs

Of registreer je om te kunnen reageren.