Home

Nieuws 3 reacties

Commissie overwoog teruggeven opdracht

De commissie Nijkamp kwam bijna niet tot een advies over het toekomstperspectief van de Nederlandse tuinbouw in 2040. In de gesprekken die commissieleden voerden, kwam zo’n negatief beeld naar voren dat het er even naar uitzag dat de opdracht teruggegeven moest worden.

Dat zegt Ruud Huirne, hoogleraar bedrijfseconomie aan Wageningen Universiteit en lid van de commissie Nijkamp. In de nazomer kwam die commissie met vijf speerpunten voor de lange termijn van de Nederlandse glastuinbouw, Greenport Holland.

Huirne: “Er was verdeeldheid tussen alle lagen, ook overheden. Ook in de teelt; er was bijvoorbeeld tegenstelling tussen bollentelers en boomkwekers. Veel mensen weten heel goed wat er elders mis is. We hadden een goede secretaris in dienst die we er op uit stuurden om veel zaken te controleren. Iedereen was bezorgd.”

Huirne noemt de sessie traumatisch. “Er was een moment dat we dachten: wordt er echt wel wat verdiend in de tuinbouw? De omslag kwam bij een vergadering van de commissie op een modern bedrijf. Toen was iedereen van de commissie om en vond de commissie oprecht dat de sector een plek verdient in Nederland.”

Op het Nationaal Tuinbouwcongres bleek vandaag ook dat telers weinig gevoel hebben bij de discussie over Greenports. “Veel telers zijn bezig met overleven en wat er volgend jaar in de kassen komt. Die zijn echt niet bezig met 2040. Vraag aan hen dus geen bijdrage”, aldus het tuinderspanel op dit congres. Huirne hield een doemscenario voor, namelijk de textielindustrie. “Als een industrie onder een kritische massa valt, zakt het verder weg.”

Bron: AgD.nl

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Dit is toch wel een uiterst triest bericht over een sector die in politiek Den Haag wordt geroemd. Hopelijk valt daar het kwartje dat er toch wat moet gebeuren. De ondernemers in de tuinbouw zijn bereid tot het uiterste te gaan, maar wat bied de politiek behalve mooie woorden?

 • no-profile-image

  truus

  Wat een somber gedoe zeg. Volgens mij hebben ze het aan de verkeerde gevraagd. Je moet niet bij de beleidsmakers van de bank, overheid of zelfs de 'belangenorganisaties' zijn om te vragen hoe de toekomst van de tuinbouw eruit ziet.
  Daarvoor moet je toch echt bij de mensen zijn waar het om gaat. Die zijn ondernemend, en denken niet aan al die beren op de weg. Laatst nog een hele mooie bijeenkomst gehad met allemaal telers die wel aan de toekomst willen denken. Maar ja 2040 is natuurlijk wel weer erg ver weg....

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Lieve mensen, wanneer gaat 'de' sector begrijpen dat je 'sectoren' niet kunt redden?

  Dat kunnen alleen ondernemers. Het probleem is alleen dat die zo snel in een fase van transitie zijn gekomen dat ze niet of nauwelijks op kunnen staan.

  Er is dus maar 1 ding wat je kunt doen: breng ze in een context waarin ze kansen gaan zien.

  Hebben we daar al een advies over gezien? Ik niet. Zolang dat niet gebeurt vrees ik dat we bezig zijn met een RSV-affaire.

  Ik ben overigens positief: die ondernemers zijn er wel. Maar je moet ze een beetje meer koesteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.