Home

Nieuws

Agnes van Ardenne is beoogd PT-voorzitter

Agnes van Ardenne wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe voorzitter van het Productschap Tuinbouw in Zoetermeer. Het bestuur van het PT stemde vanochtend in met deze kandidaat van de benoemingsadviescommissie.

Als Hare Majesteit de Koningin de voordracht omzet in een benoeming, zal Van Ardenne per 1 juli 2011 voorzitter zijn van het PT. De huidige voorzitter Tjibbe Joustra vertrekt per 1 februari en wordt voorzitter van De Onderzoeksraad voor veiligheid. Tussen 1 februari en 1 juli is Bart Bruggeman, vice-voorzitter van het PT interem voorzitter. Bruggeman, vindt Van Ardenne bij uitstek geschikt. “Zij zal de brug kunnen slaan tussen het PT als instituut van en voor de tuinbouw en de praktijk van de ondernemers en werknemers. Deze tuindersdochter heeft brede kennis van en ervaring in onze sector en is met verstand, hart en ziel verknocht aan de tuinbouw. Daarnaast heeft ze ook bewezen over bestuurlijke kwaliteiten te beschikken.”

Besef
Volgens Van Ardenne verkeert de sector in woelige tijden. "De concurrentie is scherp, de overheid trekt zich op tal van terreinen terug. En dan is het mooi, dat er een sterk Productschap is, waar het publieke belang, zoals gezond voedsel, minder CO2-uitstoot en minder verbruik van energie en water, wordt verbonden met het belang van het voortbestaan van de Nederlandse bedrijven". Volgens haar breekt internationaal het besef door, dat publiek-private samenwerking voor de land- en tuinbouw essentieel is om de sector overeind te houden en om de wereld te kunnen blijven voeden.

Uit de tuinbouw
Van Ardenne (60) voerde vele jaren namens de CDA-fractie van de Tweede Kamer het woord over de toekomst van de tuinbouw. Ze is geboren in Maasland (Westland) en komt uit een familie van kwekers, veilingbestuurders en kassenbouwers. Ze vervulde politieke functies op lokaal (gemeenteraadslid en wethouder) en nationaal niveau (lid Tweede Kamer der Staten Generaal, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en minister voor Ontwikkelingsamenwerking). Sinds april 2007 is ze permanent vertegenwoordiger bij de Food and Agriculture Organisation, het World Food Program en het International Fund for Agricultural Development in Rome.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen
Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.