Home

Nieuws 2 reacties

Afname productie en export appel zet door

Zowel de consumptie, productie en export van Nederlandse appels laat een dalende trend zien.

Het areaal appelboomgaarden in Nederland blijft volgens productinformatie van het PT gestaag dalen. In 2008 viel de nieuwe aanplant een stuk terug ten opzichte van voorgaande jaren. De oogstraming van 2010 was met 340 miljoen kilo de laagste van deze eeuw. Vooral de oogst van Jonagold en Jonagored viel lager uit, wat slechts te dele wordt gecompenseerd door de nieuwe rassen Kanzi, Junami, Rubens en Wellant.

Export
In het seizoen 2009/’10 viel de uitvoer 8% lager uit dan in het voorgaande seizoen, en zelfs een kwart lager dan in 2007/’08. Met name naar Duitsland werd minder uitgevoerd. Het Verenigd Koninkrijk is daarentegen weer een groeimarkt voor de appelexport geweest. De uitvoer naar Zweden was in het seizoen 2008/’09 flink gedaald. Het herstel in het seizoen daarna was onvoldoende om die daling weer goed te maken.

Consumptie
Hoewel de appel populair blijft, meer dan 90% van de Nederlandse huishoudens koopt wel eens appels, is de gemiddeld aankoop per huishouden in de periode 2005-2009 licht gedaald. De gemiddelde besteding in die periode is wel gestegen, maar door de lage winkelprijzen was er een flinke daling in 2009 ten opzichte van 2008. De Elstar is nog altijd de populairste appel in Nederland, gevolgd door Jonagold/Jonagored.

Oogstraming
De Europese zomerramingen van 2010 voorspellen een oogst die 11% lager uitvalt dan die van 2009. De grootse appelproducerende landen verwachten allemaal een lagere oogst, met name Polen (-24%). Nederland verwacht 15% minder te oogsten dan in 2009, Duitsland verwacht 17% minder en België geeft een oogstverwachting af die zelfs 27% lager ligt.
De enige uitzonderingen op de verwachte lagere oogst bij de meeste rassen zijn Fuji (+3%), Gloster (+5%) en een aantal nieuwe clubrassen zoals Kanzi, Junami en Rubens. Van Jonagold (-30%), Jonagored (-23%) en Elstar (-24%) wordt minder productie verwacht.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Peter Visser

Laatste reacties

  • no-profile-image

    jaap gamma

    hoi

  • no-profile-image

    lisa karwei

    poepgat

Of registreer je om te kunnen reageren.