Home

Nieuws 2 reacties

Zwart-wit denken domineert gentech debat

Laat een onderzoeker van Wageningen UR en een specialist van Greenpeace met elkaar debatteren over genetische modificatie en één ding is zeker: ze worden het beslist niet eens. Of toch? Beide sprekers delen de mening dat Europese telers niet worden opgezadeld met een onoverbrugbare achterstand ten opzichte van de rest van de wereld. Maar de onderbouwingen staan wel ver uit elkaar.

Namens de afdeling Plant Research International van WUR benadrukte Bert Lotz woensdagmiddag tijdens het debat op de Horti Fair dat de mogelijkheden van gentech beslist benut moeten worden. De vorderingen die worden geboekt met een aardappel die resistent is tegen aardappelmoeheid (phytophthora), noemt hij daarbij als voorbeeld. Hij erkent de achterstand van Europa ten opzichte van andere continenten, met name Noord- en Zuid-Amerika, maar als onderzoeker wil hij beslist niet spreken van een onoverbrugbare achterstand.

Benutten
Herman van Bekkem stelt dat de Europese terughoudendheid ten opzichte van gentech de telers juist een voorsprong biedt, doordat zij gentech-vrij telen. “Nederlandse telers zijn zonder deze techniek toonaangevend geworden in de wereld. Ze hebben gentech helemaal niet nodig, met dank aan bedrijven als Koppert Biological Systems.” Volgens Van Bekkem zijn de gevolgen van gentech nog niet te overzien. Lotz ziet echter volop mogelijkheden op gebied van voedselveiligheid en resistenties. Hij is van mening dat je nieuwe technieken moet benutten om meerdere resistenties te kunnen realiseren. “Beschikbare kennis moet je met meer intelligentie benutten.”

Bron: Groenten&Fruit  Auteur: Roger Abbenhuijs

Roger Abbenhuijs

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Peter Verschuren

    Aardappelmoeheid zijn aaltjes en phytophthora is een schimmelziekte. Wel scherp blijven Roger;-)

  • no-profile-image

    Roger Abbenhuijs, G&F

    Sorry Peter, je hebt uiteraard gelijk. Beurshectiek mag geen excuus zijn. Mijn aardappelervaring ligt vooral op handelsniveau, dat blijkt wel weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.