Home

Nieuws 7 reacties

Van Staalduinen: 'Gegokt en verloren'

De voedingstuinbouw heeft 15 jaar geleden met de oprichting van The Greenery gegokt en eigenlijk verloren. Dat stelde Greenery-teler Cor van Staalduinen vorige week vrijdag tijdens een debat op de Horti Fair.

Tijdens zijn debat met hoogleraar tuinbouwketens Olaf van Kooten merkte bonenteler Van Staalduinen op dat telers in de basis nog steeds coöperatief zijn. "Maar als er handel in het spel komt, dan wordt de buurman opeens een concurrent." Net zoals hij regelmatig doet in zijn columns in de weekeditie van GRoenten & Fruit, pleitte Van Staalduinen voor een centrale marktplaats met een klok als verkoopsysteem. "Het gros van de producten moet je op dagbasis verkopen, want wij leveren ook dagverse producten."

Loslaten
Volgens Van Staalduinen mogen telers best wat trotser zijn op hun product. "Maar we moeten ook niet bang zijn om met elkaar product weg te gooien, als de marktsituatie daarom vraagt. Ik wil best de helft weggooien als het restant meer oplevert dan de oorspronkelijke 100%."
Van Staalduinen constateert dat er partijen in de keten zijn die niet gebaat zijn bij een sterke tuinbouw, omdat ze partijen dan niet kunnen uitspelen. Over de huidige situatie in de tuinbouw zei hij: "Er zijn best mensen met kennis en kunde. Die moet je eigenlijk in een hok zetten en pas los laten als ze tot een oplossing zijn gekomen."

Bron: Groenten & Fruit  Auteur: Roger Abbenhuijs

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wim

  Beste Cor.

  Ik ben het helaas helemaal met je eens.
  Op deze mannier hebben we een goed product voor de laagste prijs en soms heeft een goede telers vereniging een cent minder verlies.

  Ik hoop dat er vakmensen (bestuurders zijn ). Die dit kunnen samen brengen.
  In het hart weet iedere ondernemer heel goed dat het beter kan.

  Met vriendelijke groet,
  Wim.

 • no-profile-image

  droogendijk

  Het is net of ik mijn overgrootvader hoor praten maar dan, ruim 100 jaar geleden.
  Toen werden er veilingen opgericht.

 • no-profile-image

  Wim

  Beste meneer Droogendijk.

  Onze overgrootvaders hebben wel gedaan wat we nu niet doen.

 • no-profile-image

  Lieke

  Ik wil wel helpen met dit opzetten ...

  Denk ook dat dit een oplossing van deze tijd is, alleen de uitvoering wekt vele vraagtekens die moeten worden opgelost.

 • no-profile-image

  Wim

  Zelf wil ik daar ook graag bij helpen.

  Het kan wel eens sneller komen als je denkt.
  kunnen we eindelijk weer de prijs pieken pakken om weer een goede gemiddelde prijs te behalen. Prijs pieken zijn minder leuk voor handel en wij hebben ze gewoon nodig.

 • no-profile-image

  John

  Helaas zie ik weinig toekomst in het idee van hieronder.
  Het is al meerdere malen geprobeerd, en ego's en eigen belangen voeg je niet zomaar bij elkaar.

  En zelf wordt ik een beetje moe van Meneer van Staalduinen altijd hard roepen, en vertellen dat die het zo goed weet.
  Succes!

 • no-profile-image

  C.v.Staalduinen

  Ik ben en blijf van mening dat we als kwekers worden uitgespeelt,in de bonen wereld zeggen we altijd,we hoeven geen vrienden te zijn als we het zelfde doel maar hebben,dwz,hoogst mogelijke,netto uitbetaal prijs.Wat in het klein opgaat gaat dat vaak in het groot ook .Je moet je afvragen of het belangrijk is hoeveel hectares je hebt,zolang je afzet en prijsvorming niet goed geregelt is,en je buurman,waarmee je het perfect kunt vinden door jouw afzet organisatie als concurrent word gebombardeerd,dit jaar bleek maar weer dat er ruimte zat is in de markt,(jammer genoeg voor de paprika niet,maar dat komt ook)Ik weet dat je van de Nma geen prijs afspraken mag maken,maar ze kunnen je ook niet verplichten onder de kostprijs te leveren/produceren,dus daar liggen mogelijkheden.Wat kan er in hemels naam tegen zijn om met je collega's te overleggen over prijs en afzet?ook als die bij een andere afzet organisatie zit,je denkt toch niet dat die het beter doen,was dat nl wel zo dan zat iedereen daar.ik ben overtuigt dat er in de tuinbouw wereld enkele "wijze"mannen/vrouwen rond lopen die alle tuinders zouden kunnen binden,We zouden veel beter af zijn als er maar een paar telersvereningingen/afzet organisaties zouden zijn,Kijk naar Belgie.
  Wat die ego's betreft ,John,er zijn zonder dat wij dat weten in het verleden meerdere bijeenkomsten geweest,over dit onderwerp,door belanghebbende/gezaghebbende,en inderdaad,daar kwam nooit een uitkomst doordat iedereen zijn eigen agenda/belangen had,vraag blijft wat betekend dat voor jou en mijn belang.Dwz de opbrengst van het product.En van wie is dat product eigenlijk?
  Tot slot,je kan zeggen dat je moe van me word,maar dan heb ik mijn doel bereikt,je hebt na gedacht over wat ik zeg en schrijf,en je eigen menig daarover gevormd,en dat is precies wat we nodig hebben,in de tuinbouw,gewoon eens een open discussie,als tuinders onder elkaar,ongeacht welke afzet organisatie,telersvereniging,oppervlakte ect,over afzet en onderlinge concurrentie,want dat er veel meer uit te halen valt mag duidelijk zijn,kijk naar de prijzen in belgie tov Nederland.
  Ik heb de wijsheid niet in pacht,maar kijk alleen naar het spel,observeer,durf en kan zeggen wat ik denk en vind.Maar zeg altijd zo,het is net als een voetbal wedstrijd,het enigste wat ik doe is de bal op het veld gooien.En dan krijg je opeens een wedstrijd,en ik controleer die wedstijd niet.Als je dan ook de scheidsrechter weg haalt,wil ik wel eens zien hoe die wedstrijd afloopt,En zo zie ik de tuinbouw ook,als twee teams,die voetballen (maar helaas)zonder scheids

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.