Home

Nieuws 2 reacties

‘Tuinder luistert niet naar klant’

Uit marktonderzoek dat Rijk Zwaan in Duitsland heeft laten doen blijkt dat de consument liever fijnere trostomaten heeft. Nederlandse telers leveren echter juist steeds grover. Een goed voorbeeld volgens Rijk Zwaan directeur Marco van Leeuwen dat Nederland nog steeds eerder productgericht is dan marktgericht.

Van Leeuwen sprak gisteren op het seminar ‘Zit er nog toekomst in de Nederlandse glastuinbouw’ van toeleveringsbedrijf Nic Sosef in Honselersdijk. “De concurrentie in het buitenland zit niet stil. Net over de grens maar ook verder weg doet de concurrent aan schaalvergroting, modernisering en kostenverlaging. Precies de dingen waar wij altijd goed in waren.”

Smaak
Volgens Rijk Zwaan zijn veel van die professionaliserende buitenlandse concurrenten wel goed in het invullen van consumentenvraag. “Ze produceren local for local en doen dat met smaak als een van de belangrijkste eigenschappen van hun product.” Door te denken in waarde in plaats van in grote hoeveelheden, kan de Nederlandse tuinbouw die concurrentie aan. “Oók met de Nestlés en de Unilevers, die de klant geven wat ze willen: gezond, gemak en lekker.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ton van der Scheer

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Peter Verschuren

    Wie is die klant? De burger wil dit ,maar als consument koopt ie dat. In de keten is geen terugkoppeling wat de consument wil, dus hoe ik daar achter en wil "mijn" klant (de super) dat wel. Een open deur intrappen is makkelijk.

  • no-profile-image

    Veltkamp

    Ik denk dat Peter er helemaal naast zit. Ik bekijk altijd erst de tomaten op kwaliteit en probeer an de hand van voelen en ruiken een smaak/rijpheid indicatie te krijgen en besluit ze dan pas te kopen. Die goedkope tomaten in een netje koop ik nooit omdat ik van te voren al weet dat ze groen(onrijp) en groen (bijna zanderig) smaken. In het verleden de duitse markt kwijtgeraakt door de waterbommen en die zelfde weg ljkt het nu met de trostomaat te gaan

Of registreer je om te kunnen reageren.