Home

Nieuws

Praktijktest met plaatsspecifiek spuiten

Het project ‘Innovaties in het kwadraat’ gaat de technieken van plaatsspecifiek spuiten die tot op heden op een prototype van PPO zijn beproefd in 2011 in de praktijk testen. Zeker 4 prei-, 2 aardbei- en 2 perenbedrijven zullen aan de test meedoen.

Voor de start van het nieuwe seizoen zullen de plaatsspecifieke technieken van het prototype voor ieder van de deelnemende bedrijven op maat op een machine worden gebouwd. Het gaat dan om de praktische toepassing van de Weedit in prei en de GreenSeeker in aardbei. Een van de machines die in de prei gaat lopen, zal tevens worden uitgevoerd met UV lampen om schimmels te bestrijden.

Demonstratie prototype
Onderzoeker Jan van de Zande van WUR-PRI demonstreerde het prototype op de Landelijke Preidag op 15 oktober op PPO Vredepeel. De Weedit spuit selectief alleen het onkruid op plaatsen waar dat staat, terwijl de GreenSeeker middels sensoren alleen het gewas behandelt en de dosis kan aanpassen aan de hoeveelheid bladmassa door te kiezen uit vier (combinaties van) doppen. De te spuiten hoeveelheid water is zo te variëren van 50 tot 500 liter per hectare.

Innovaties in het kwadraat
Binnen het project ‘Innovaties in het kwadraat’ werken 12 telers samen met 7 bedrijven, ieder vanuit hun specifieke aandachtsgebied. De kracht moet zijn om die specialismen op deze manier te bundelen met als uitkomst betere en op de praktijkgerichte innovaties. De deelnemende bedrijven zijn Koppert Biological Systems, WUR PRI, DLV Plant (Bodemschat, Aaltjeswijzer, Celsapmeting), Clean Light (UV belichting), Kusters (kalkmelk), Grenzeloos (Kvik-up) en Aptiva SARL (zuiveringstechniek).

DLV Plant en CLM begeleiden dit project, waarbij beperking van emissie van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten voorop staat met behoud van een kwalitatief goed product. Het innovatieprogramma Kaderrichtlijn Water van het ministerie van Verkeer en Waterstaat is medefinancier.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.