Home

Nieuws 2 reacties

PT kan heffing groente en fruit niet innen

Het Productschap Tuinbouw kan de areaalheffing over 2009 - na bijna een jaar vertraging - nog niet opleggen aan vollegrondsgroentetelers, fruitbedrijven, glasgroentetelers en champignonbedrijven.

Het PT heeft telers afgelopen week een brief gestuurd met het advies de heffing te reserveren. De problemen rond de inning zijn veroorzaakt door het vooralsnog ontbreken van een Europese goedkeuring van de nieuwe systematiek van areaalheffing.

In 2010 verwacht het PT van groente- en fruittelers 12 miljoen euro aan areaalheffingen op te leggen. Wanneer de aangifte en afdracht opgestart wordt is onbekend. De aangifteprocedure had al eind 2009 gestart moeten worden. De procedure voor de heffing over 2010 zou ook eind dit jaar opgestart moeten worden.

Het PT kon niet zeggen waarom de Europese Commissie nog geen goedkeuring geeft voor de nieuwe systematiek. Door de problemen met de inning hebben telers in de zwaarste crisistijd in decennia geld niet hoeven afdragen. Dat heeft de liquiditeit van bedrijven tijdelijk en onbedoeld ondersteund.

Tomatentelers betalen voor 2009 en 2010 12 euro per are teelt. Perentelers betalen 112 euro per hectare, blijkt uit gegevens van het Productschap Tuinbouw. Wat de gevolgen zijn van de tijdelijke heffingsstop voor het PT is onduidelijk. Bekend is dat het PT over een ruime vermogenspositie beschikt en door lagere heffingen deze probeert terug te dringen.

Bron: AgD.nl

Redactie GFActueel

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Peter Verschuren

    Maak er een heffingvakantie van en zorg dat je het volgend jaar op de rit hebt want dit komt echt superknullig over. Wat heeft de EC ermee te maken eigenlijk, kunnen die zich niet beter met de grote lijnen bezig houden tijdens de grootste economische crisis in 80 jaar ?

  • no-profile-image

    roos

    Het nieuwe kabinet gaat het PT toch zeker opheffen of was het niet Charlie Aptroot die dit wel eens zou regelen ?. Hebben die tuinders ook eens geluk. Dit hebben ze wel nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.