Home

Nieuws 1 reactie

Milieuwinst stadslandbouw is bescheiden

Telen in en om de stad is duurzaam, maar de milieuwinst is bescheiden. Voor échte winst moeten we anders gaan eten, concluderen Wageningse onderzoekers.

Onderzoekers van PPO (Praktijkonderzoek Plant en Omgeving), onderdeel van Wageningen UR, becijferde voor Almere de klimaatwinst van grootschalige stadslandbouw in het nieuw te ontwikkelen Oosterwold. Daarbij is er vanuit gegaan dat inwoners in 2030 één op de vijf euro's voor boodschappen uitgeven aan lokaal geproduceerd voedsel. In de studie wordt doorgerekend wat dit betekent voor het gebruik van fossiele brandstoffen, uitstoot van broeikasgas en het aantal voedselkilometers.

Te ambitieus
Die ambitie blijkt te hoog gegrepen. Zelfs in theorie is het al heel lastig om met de huidige samenstelling van het voedselpakker 20 procent van de boodschappenmand te vervangen door lokale producten, zoals aardappelen, groente en fruit.
Als ook een flink deel van de benodigde eieren en melk uit de eigen omgeving komt, is 20% wel haalbaar, maar daarvoor is bijna twee keer zoveel grond nodig: meer dan in Oosterwold beschikbaar is.

Slepen met voedsel
Ook de milieuwinst valt enigszins tegen, ten opzichte van het totale energieverbruik in Almere. De besparing op CO2-uitstoot komt overeen met de emissie van 2.000 Nederlanders. De klimaatwinst zit vooral in het terugdringen van transportkilometers, al blijkt in Nederland momenteel minder met voedsel gesleept te worden dan de onderzoekers vooraf dachten. Wel kosten vlees, exotische producten die van ver komen en minder intensief bewerkte producten meer voedselkilometers. Ook minder eten weggooien levert veel meer milieuwinst op. Stadlandbouw kan hier wel aan bijdragen, doordat consumenten dan bewuster worden van voedsel en duurzaam inkopen.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Peter Visser

Eén reactie

  • no-profile-image

    Peter Verschuren

    Toch een interessant resultaat. We zijn dus al op de goede weg met de gangbare teelt. De winst van zo'n stadsboerderij zit hem dus vooral in de bewustwording en dat is ook zeer belangrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.