Home

Nieuws 4 reacties

LTO: 'Wij denken aan naming and shaming'

“We zijn ook erg geschrokken van de cijfers van het WIT-team, maar we moeten de cijfers wel in perspectief zien”, zo reageert Nico van Ruiten op het bericht over fraude dat gisteren in de publiciteit kwam. Wim Baltussen van FNV Bondgenoten, geeft aan dat het inderdaad een kleine groep telers is die het verziekt voor anderen. Het baart hem wel grote zorgen dat de malafide uitzendbureaus een steeds groter marktaandeel krijgen.

Baltussen en Van Ruiten gingen vandaag in het House of Technology & Innovations op de Horti Fair met elkaar in debat over de stelling; ‘Illegale arbeid is geen incident in de tuinbouw’. Dat onderwerp was actueel gezien het bericht gisteren in de media waaruit gegevens van het WIT-team bleek dat bij de controles in 2008 en 2009 bij 26 procent van de gecontroleerde bedrijven er sprake was van fraude of het in dienst hebben van illegalen. De tuinbouwbelangenbehartiger LTO Glaskracht Nederland meldde laatst juist dat het beter ging wat betreft fraude in de tuinbouw, maar dat geldt voor de sector als geheel.

LTO ziet niets in CAO-politie
Baltussen pleitte tijdens het debat voor het instellen van een CAO-politie, maar daar gaan 'de haren bij LTO van overeind staan' zo zei hij. De FNV'er sprak over het gevaar dat in de paddenstoelensector optreedt; het marktaandeel van de malafide bedrijven wordt daar steeds groter doordat de goede bedrijven afvallen. Dertig procent van de bedrijven is daar in handen van malafide bedrijven. Van Ruiten gaf aan niets te voelen voor een CAO-politie. “We geloven in de eigen verantwoordelijkheid van de sector. We willen dat de eisen voor de NEN-certificering voor uitzendbureaus worden aangescherpt.” Het blijkt immers dat ook NEN-gecertificeerde bedrijven soms frauderen. Deze strengere eisen zouden moeten gaan over bijvoorbeeld naleving van de CAO, huisvesting, maar ook ziet Van Ruiten het liefst dat er wettelijk een minimumloonuur wordt ingesteld omdat hij ziet dat er misbruik wordt gemaakt van de 38 of 40 urige werkweek. Van Ruiten: “Over het minimumloon ontstaat nu vaak onduidelijkheid en dat moet opgelost worden.” Van Ruiten zou ook graag zien dat de telersverenigingen in de groenteteelt een sociaal keurmerk maken waar de afzet vervolgens naar gaat vragen. “Vraag vanuit de afzet is honderd keer efficiënter dan controles.”

Naming and shaming
In het debat gaf Volker van Vuurde van uitzendbureau Holland Contracting aan dat hij graag ziet dat de bedrijven die frauderen bekend worden gemaakt. ‘Naming and shaming’ is ook iets waar Van Ruiten wel wat voor voelt. “Maar de Arbeidsinspectie is daar erg terughoudend in. Maar het zou ons natuurlijk wel helpen als we weten watvoor bedrijven het zijn, dan kunnen we ons daar meer op  focussen.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Ik heb berichtgeving over dit Wit-team-rapport gemist gisteren op de Groenten en Fruit site. In dit rapport was sprake van tuinders en uitzendbureaus, maar voor welk aandeel de tuinbouw verantwoordelijk was stond er niet bij. Is dit bekend?

  De vakbonden zouden eens wat meer moeten pleiten voor een level playing mbt lonen voor seizoensarbeid in de ons omringende landen. Moeten de seizoensarbeiders daar niet dezelfde rechten hebben als hier? Zet die oogkleppen toch eens af. De wereld houdt niet op bij de landsgrens.

 • no-profile-image

  Ellis Langen (redactie)

  Beste Peter,

  De vraag die je stelt over waar de boetes naar toe zijn gegaan is terecht; gingen deze vooral naar tuinbouwbedrijven of naar uitzendbureaus. Ik heb deze vraag bij Sociale Zaken neergelegd, maar er nog geen antwoord op ontvangen.

 • no-profile-image

  Ellis Langen (redactie)

  Hallo Peter,

  De extra info van de Arbeidsinspectie is er inmiddels. Zie het bericht 'Arbeidsinspectie: 'Gros van boetes is voor uitzendbureaus'. Overigens is het rapport van het WITteam niet openbaar zo is me verteld.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Ik heb het gezien, bedankt.

Of registreer je om te kunnen reageren.