Home

Nieuws

'Keten is goed als teler de baas is'

Het was het langste en wellicht ook meest boeiende debat van deze Horti Fair. Greenery-teler Cor van Staalduinen en hoogleraar en ketenspecialist Olaf van Kooten gingen in discussie over het nut van een super-coöperatie in de tuinbouw.

De tegenstelling tussen beide debaters werd meteen duidelijk. "Ik geloof daar niet in", opende Van Staalduinen. "Het is de toekomst van de Nederlandse tuinbouw", zette Van Kooten daar tegenover. De bonenteler van The Greenery ziet wel wat in krachtenbundeling, maar wil de handel en zeker de retail daar buiten houden. "De teler moet de baas zijn." Volgens Van Kooten moet de Nederlandse tuinbouw concurreren met andere grote productieregio's in de wereld. "De grote Europese retailers zijn de gezamenlijke doelgroep. Met elkaar moet je garanderen dat je een uniek topproduct in de winkel kunt krijgen." Het Belgische merk Flandria noemt hij als voorbeeld van een supercoöperatie met een streng kwaliteitsbeleid.

Macht breken
Volgens Van Staalduinen klopt het verhaal wel, maar is de realiteit anders. "Er wordt in de keten nog teveel gespeculeerd met ons product. Daarom ben ik voor de klok als verkoopinstrument. Iets moet de prijs maken. Met de klok kunnen wij de macht van de retail breken." Volgens Van Kooten werkt de klok alleen bij een groot aantal kopers. "Dat is met vijf grote Europese inkoopcombinaties al lang niet meer het geval. Kijk naar de komkommers, daarbij is allesbepalend hoeveel Aldi Duitsland koopt. De Nederlandse tuinbouw is van oudsher sterk in samenwerking, dat kenmerk moeten we benutten." Volgens Van Kooten kun je alleen met een uniek kwaliteitsproduct de macht van de supermarkten breken.
Later meer over het debat over de super-coöperatie.

Bron: Groenten & Fruit  Auteur: Roger Abbenhuijs

Roger Abbenhuijs

Of registreer je om te kunnen reageren.