Home

Nieuws

Interactie tussen bacteriën en wortels

Bij onderzoek van Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, zijn twee nieuwe groepen bacteriesoorten gevonden die in interactie met planten leven.

Ulisses Nunes da Rocha, voerde onderzoek uit met onder andere nieuwe technieken voor het isoleren van bacteriën uit bodem- en plantenmonsters.
Door gebruik te maken van deze DNA-technieken ontdekte hij Acidobacteria en Verrucomicrobia bacteriën die vooral in de directe omgeving van plantwortels leven. Hieruit blijkt dat er interactie plaats vindt tussen de planten en bacteriën. Wat die interactie precies is, moet nog nader onderzocht worden.

Wortelreactie
Een aantal bacteriesoorten beweegt actief naar de wortels. Kennelijk zijn de bacteriën in staat om stoffen die de planten via hun wortels aan bodem afgeven te herkennen en daarop te reageren. Nunes de Rocha constateerde bijvoorbeeld dat het uiterlijk van preiwortels veranderde door de aanwezigheid van sommige van de bacteriën. Helaas kon hij binnen zijn onderzoek nog niet vaststellen of deze bacteriën een positieve, negatieve of neutrale invloed hebben op de plantengroei.

Bron: Groenten & Fruit - auteur: Peter Visser

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.