Home

Nieuws 3 reacties

'Greenery heeft regie uit handen gegeven'

Volgens Hillenraad-directeur Martien Penning blijkt uit de introductie van het Cofortamodel dat The Greenery het roer niet stevig in handen heeft.

Komt dit model uit een krachtige marktpositie voort of is het toch ontstaan door gemorrel aan de basis, vraagt Penning zich af in editie 44 van Groenten & Fruit, die deze week verschijnt. “Daarmee zeg ik overigens niet dat het een zwakke strategie is.”

Afzetvorm
In het verleden zijn er nogal wat verschillende strategieën gehanteerd, blikt Penning terug. Hij gelooft dat het uiteindelijk de telers zijn geweest die de organisatie tot de huidige afzetvorm hebben gedwongen, omdat zij meer inzicht wilden in de kosten en de prijsvorming.

Dat doel is wat betreft de T-telers, bestaande uit de telersverenigingen Prominent (tomaat), Paprika.nl, Purple Pride (aubergine) en Green Diamond (komkommer) bereikt. Uit een in mei gehouden evaluatie blijkt dat zij tevreden zijn over de nieuwe werkwijze.

Marktleider
Maar Penning betwijfelt of de telersverenigingen met het T-model beter af zijn. In elk geval is The Greenery met die stap de regie als marktleider langzamerhand kwijtgeraakt, meent hij.

“Bij het ontstaan was The Greenery een grote partij, maar de regiefunctie hebben ze verloren.” Telersverenigingen zouden baat hebben bij een krachtige leider. “Die kan de onrust binnen de groentesector wegnemen, maar dat maakt The Greenery naar mijn idee niet waar.”

Lees het uitgebreide verhaal in Groenten & Fruit, editie 44 (verschijnt 26 oktober).

Bron: Groenten & Fruit - Brammert Waagmeester

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wim Duffhues

  Het idee van een grote compacte afzetorganisatie was bij het ontstaan van de greenery een bizonder goede strategie. Echter, omdat men van mening was, dat zoiets alleen maar kon slagen, als het rigoureus ineens kon worden ingevoerd, was een misvatting. We kunnen dat nu alleen maar constateren en moeten nu opnieuw pogen door fusies en samenwerkingsvormen tot die ene grote compacte organisatie te komen. Dat zal echter niet meevallen, omdat in de versnippering meerdere "grote partijen" menen, dat zij in staat zijn de leiding te nemen. Van de verdeeldheid profiteren de volgende schakels en betaalt de tuinbouw de rekening. Dat is jammer, maar aals men elkaar niet weet te vinden, moeten de tuinders niet jammeren, dat de prijzen te laag zijn. Wim Duffhues.

 • no-profile-image

  Jeroen

  scherpe analyse van de heer Penning. Nu alleen nog de hoge heren van de Greenery zelf tot dit inzicht laten komen. Onderlinge concurrentie binnen 1 vereniging werkt niet. Echte samenwerking moet er komen.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Om de regie te verliezen moet je die eerst hebben. Dat is de Greenery nooit gelukt.

Of registreer je om te kunnen reageren.