Home

Nieuws

Euro-parlement staat achter kwekersvrijstelling

Er is een belangrijke paragraaf over de kwekersvrijstelling toegevoegd aan de door Het Europees parlement aangenomen resolutie over de inzet van de EU tijdens de komende biodiversiteitsconferentie Japan.

Eind oktober vindt in Nagoya, Japan, een conferentie plaats over de nieuwe internationale biodiversiteitsstrategie. In het kader van deze resolutie heeft europarlementariër Esther de Lange van het CDA een paragraaf toegevoegd over de zogenaamde 'breeder's exemption'.

Octrooirechten
Deze vrijstelling houdt in dat plantveredelaars altijd gebruik kunnen maken van bestaande rassen en planten om daarmee verder te veredelen, zonder daarvoor octrooirechten te moeten betalen. Deze uitzondering bestaat al in het kwekersrecht, maar dreigt overschaduwt te worden door het normale octrooirecht, wat innovatie belemmert.

Belang wordt ingezien
De Lange: "In de milieucommissie was deze vrijstelling nog niet aangenomen, maar het Parlement in z'n geheel is hier gelukkig wel voor. Door deze wijziging in de resolutie heeft het Europees Parlement aangegeven het belang van een dergelijke vrijstelling voor plantveredelaars in te zien; dit is een belangrijk signaal."

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.