Home

Nieuws 3 reacties

Duijzer: hausse aan faillissementen voorbij

Volgens Dirk Duijzer is de tuinbouw over het dieptepunt van de crisis heen. Naar schatting zou 90 procent van de bedrijven zijn financiële huishouding weer op orde hebben.

De directeur Food & Agri bij Rabobank is om diverse redenen optimistisch. “Ten eerste kun je zeggen dat er een modern kassencomplex staat, dat is de spiegelkant van het feit dat er in de afgelopen vijf jaar veel is geïnvesteerd. Als dat er niet gestaan had, was de situatie nu veel zorgelijker geweest.”

Prijsbeeld
Ook gekeken naar het prijsbeeld van glasgroenten durft Duijzer voorzichtig te concluderen dat het de goede kant opgaat. “Die zijn flink bijgetrokken. Het zal aan de andere kant nog best even duren voordat buffers hersteld zijn en men na gaat denken over innovatie of nieuwbouw."

De Rabobank zou inmiddels alweer de eerste financiële goedkeuring hebben gegeven voor nieuwbouw. “Er ontstaat weer optimisme”, duidt Duijzer dat gegeven. “In de tuinbouw is het duidelijk anders dan in sectoren als de bouw en binnenvaart, waar bedrijven aan de lopende band failliet gaan.”

Rust
De grootste hausse aan faillissementen in de sector is volgens de Rabo-directeur voorbij. “Toen de crisis in 2008 begon, zagen wij dat heel veel bedrijven geen controle over hun financiën hadden. De maandcijfers waren niet op orde of accountantscijfers kwamen te laat, dat type dingen. Nu zien we dat bedrijven een periode van relatieve rust goed hebben benut om dat op orde te krijgen."

Het aantal telers dat structureel in de problemen zit, is volgens Duijzer aan het afnemen. “Maar helemaal een goed beeld geven, kunnen we pas aan het einde van het jaar. Dan is het net opgehaald.”

Dirk Duijzer zal donderdag 14 oktober tijdens de Horti Fair in debat gaan over financieel management in de tuinbouw met Julian Santegoeds van paprikabedrijf Wijnen (start: 14.00 uur). Locatie: House of Technology. Het debat is live te volgen via Twitter (#hortidebat).

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Brammert Waagmeester

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Zwoeger

  Wat een wijze man !!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Ard Andijvie

  Allereerst knap van de sector dat zij weer enige "financiële"speling heeft gecreëerd. Het is wrang dat de Rabo de eerste is die daar de vruchten van plukt. Eerst financieren tot de kweker er tot zijn oren in zit. En als het dan wat minder gaat met de betreffende ondernemers deze "helpen" met torenhoge rentes. Nee mijnheer Duijzer. U zou eens met uw organisatie in de spiegel moeten kijken. Niks geen ethiek, correct gedrag of coulance. Gewoon een fikse rente en de bedrijven die het niet redden hebben pech gehad !!!

 • no-profile-image

  Ik ben toch nie gek

  Het heeft er steeds meer van weg dat de Rabo zelf agrarische ondernemer wil spelen. Let wel .De financiële risico `s leggen ze zoveel mogelijk bij de tuinder en zijn familie neer......

Of registreer je om te kunnen reageren.