Home

Nieuws

Voedselteams doen het ook in crisistijden goed

Voedselteams zitten in de lift. Kwalitatief hoogstaande (bio)voeding tegen een betaalbare prijs spreekt heel wat consumenten aan, zelfs in economisch moeilijke tijden. "We lijden hoegenaamd niet onder de crisis", zegt Anita Mariën van Voedselteam Stekene. "We moesten nieuwe leden zelfs even laten wachten tot we de capaciteit van ons depot konden verhogen".

De start van Voedselteam Stekene gaat terug tot 2002. "We zijn toen met 8 tot 10 gezinnen gestart. Momenteel zijn dat al 26 gezinnen, die algauw 100 consumenten vertegenwoordigen", vertelt voorzitter Anita Mariën. "De producenten zijn onder meer bedrijven uit Lokeren, Tielrode, Watervliet en Moerbeke".

Op bestelling
"Wij werken ook samen met wereldwinkel De Olijf in Stekene. Zij steunen boeren uit de ontwikkelingslanden die een eerlijke prijs willen voor hun producten. Voedselteam Stekene wil hetzelfde voor lokale, Wase boeren", aldus Mariën. Elke vrijdagavond worden in het vernieuwde depot de bestelde goederen geleverd. Daar bewaart depotverantwoordelijke Eric Vandaele ze in de vrieskist of op schappen in afwachting van de ophaling door de besteller.

Succesvol
Gezamenlijk voedsel aankopen bij een producent blijkt een succesvolle zaak. Het voedselteam moest een aantal kandidaat-leden tijdelijk weigeren omdat het depot de toeloop niet aankon. Nu het uitgebeid en vernieuwd is, kan het aantal leden weer toenemen.

Geen last van crisis
Voedselteams proberen zoveel mogelijk groenten, fruit, vlees en allerlei aanverwante zaken rechtstreeks bij de producent aan te schaffen. Een eerlijke prijs voor een biologisch verantwoord product maakt deelname aan het Voedselteam interessant, zowel op vlak van gezondheid als financiën."We ervaren dat bio niet onder de economische crisis lijdt. Het maakt Voedselteam Stekene integendeel zelfs aantrekkelijker.

Bron: Vilt

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.