Home

Nieuws

Verbeterde Elkas komende zomer gerealiseerd

In januari 2010 start Wageningen UR Glastuinbouw met het vervolgonderzoek aan de kas die elektriciteit produceert, de Elkas. De ervaringen met de eerste opzet zijn positief.

In de eerste fase van het Elkasproject is aangetoond dat het in principe mogelijk is om elektriciteit op te wekken met het deel van de zonnestraling dat niet nodig is voor plantengroei, laat Wageningen UR Glastuinbouw weten. Nu zal de techniek verder worden geoptimaliseerd. Dat moet leiden tot een systeem dat zowel economisch als technisch haalbaar is voor de praktijk.

Positieve ervaringen
Planten gebruiken slechts een deel van het zonlicht. Het niet-bruikbare deel, het NIR-licht, kan worden benut om elektriciteit op te wekken met een zonnepaneel. In 2008 opende de Minister van Landbouw, Gerda Verburg, een proefkas in Wageningen waarin dit principe is toegepast. Afgelopen jaar heeft het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) een ‘second opinion’ gegeven en positief geadviseerd over de gebruikte techniek en het ontwerp van de kas. De ervaringen met de Elkas waren voldoende positief en dat is nu aanleiding om verder te gaan met de ontwikkeling van het systeem.

Haalbaar concept
Onderzoeker Piet Sonneveld vertelt: “We denken dat de kosten van de constructie kunnen worden gehalveerd dankzij het nieuwe ontwerp. Bovendien zal de productie van elektriciteit aanzienlijk omhoog gaan in het nieuwe systeem, namelijk van 18 kWh per m2 naar 25 kWh per m2. Hierdoor is het de verwachting dat de Elkas een haalbaar concept wordt voor de praktijk.”

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Arno de Snoo

Arno de Snoo

Of registreer je om te kunnen reageren.