Home

Nieuws

Veiling Hoogstraten houdt omzet overeind

De Belgische veiling Hoogstraten heeft vorig jaar ongeveer dezelfde omzet gerealiseerd als in 2008. Met een product-omzet van 119, 3 miljoen is de omzet nauwelijks 1 procent lager dan de recordomzet in 2008.

De stabiele omzet is te danken aan de grotere aanvoervolumes van aardbeien (plus 16 procent) en tomaat (plus 43 procent). Volgens directeur Gaston Opdekamp groeide het volume aardbeien door nieuwe aanwas van leden en vooral door opschaling van bedrijven van bestaande leden. 53 procent van de omzet komt voor rekening van aardbeientelers. De jaarmiddenprijs voor aardbei ligt met € 2,56 net zo hoog als het gemiddelde van de laatste zes jaar.

Negatiever beeld voor glasgroenten
Het resultaat bij de groente laat een negatiever beeld zien. De jaarmiddenprijzen van tomaat en paprika lagen 25 tot 45 procent lager dan vorige jaren. Ook komkommer scoorde tussen de 5 en 15 procent lager dan voorbije seizoenen.

Bodem in markt ontbreekt
Toch hoefden in 2009 maar weinig tot geen producten uit de markt genomen te worden, signaleert Opdekamp. "Dat sterkt de gedachte dat er geen structurele overschotten zijn, maar dat eerder de veelheid van aanbieders zonder enige transparantie in de prijsvorming een neerwaartse spiraal uitlokken." Volgens Opdekamp ontbreekt de bodem in de markt omdat door bemiddeling niet duidelijk is wat een product waard is.

De directeur verwacht komend seizoen opnieuw een toename van de aanvoer door verdere opschaling en aanwas van nieuwe leden. Daarbij zijn ook een handvol Nederlandse telers die hoofdzakelijk groente telen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.