Home

Nieuws laatste update:26 jan 2010

VS legt import tomaat uit Nederland stil

De Verenigde Staten heeft Nederland strenge eisen opgelegd voor de tomatenexport. De eisen gelden voor bestrijding van de Tuta absoluta, maar lijken voor Nederland op dit moment niet haalbaar. Volgens handelskoepel Frugi Venta moeten de extra eisen dan ook gezien worden als importstop.

Zo eisen de Amerikanen dat product uit 'pestfree areas' komen, gebieden waar gegarandeerd geen besmetting is met het insect dat vooral in Zuid-Europa voorkomt. Nederlandse regio’s met veel pakstations en import uit Zuid-Europa, zoals West-Nederland en Limburg lijken hiervoor niet in aanmerking te komen.

Strenge maatregelen
Volgens een woordvoerder wordt wel gekeken naar regio’s in Nederland waar geen pakstations en import zijn, zoals in Noord-Nederland. "We kijken of we de export deels uit die gebieden kunnen laten plaatsvinden, of door aanpassingen aan de bedrijven", zegt beleidsmedewerker Inge Ribbens van Frugi Venta. Bedrijven in de besmette gebieden moeten daarvoor strenge maatregelen treffen, zoals dubbele deuren en gaas. Dat lijkt voor Nederlandse teeltbedrijven moeilijk haalbaar.

Vorig jaar voerde de VS ook voor Spanje en Italië al dergelijke maatregelen in. België is niet getroffen door de extra eisen. "Dat is opmerkelijk, omdat zij ook een uitbraak hebben gehad, maar mogelijk is dat nog een route voor de handel."

Effect kan groot zijn
De eisen gaan in per 1 februari, terwijl de export in maart op gang komt. Het volume van tomatenexport naar de VS is kleiner dan de paprika, maar de effecten kunnen groot zijn. "Het gaat vaak om mixladingen met speciale tomatenrassen. Dat raakt ook de paprika-export."

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.