Home

Nieuws

'Spanje moet profiteren van Marokko'

Als binnenkort het door de EU met Marokko overeengekomen verdrag rond de invoer van landbouwproducten door de Europese ministerraad moet worden geratificeerd, moet Spanje dat blokkeren.

Dit stelt de oppositie in Spanje, samen met de belangrijkste boerenbonden. De regering is niet onder de indruk en verdedigt het akkoord. Volgens Elena Espinosa, landbouwminister, “hoeft het akkoord de belangen van de Spaanse tuinbouw helemaal niet te schaden”. Staatssecretaris Josep Puxeu vindt dat de sector ‘op zijn Nederlands’ van het akkoord moet profiteren.

Recent verleden
Puxeu doelt met zijn opmerking op het recente verleden, toen Spanje serieus als tuinbouwproducent in Europa kwam opzetten. De Nederlanders pikten toen, als belangrijkste toeleveranciers van ‘o.a. plantenzaden’ een behoorlijk graantje mee, “om vervolgens een flink deel van de oogst weer op te kopen en met een flinke marge weer elders in Europa op de markt te brengen”. Omtrent het akkoord relativeert de staatssecretaris dat “Marokko 11.000 ton tomaat extra mag invoeren, terwijl Spanje vijf miljoen ton produceert”. Bovendien wijst hij erop dat “meer dan de helft” van de tomaten die uit Marokko komen in dat land door Spaanse en Franse ondernemers wordt geteeld. 

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Jan van der Blom

Of registreer je om te kunnen reageren.