Home

Nieuws laatste update:20 jan 2010

Rusland herziet maatstaven MRL-controle

Rusland heeft, na gesprekken met Nederland, op een aantal importproducten aangepaste controlemaatstaven aangekondigd. Om welke producten het gaat, willen de Nederlandse organisaties nog niet bekendmaken.

De Nederlandse partijen hebben – naar eigen zeggen - tijdens de Grüne Woche ‘gemoedelijke gesprekken’ gevoerd met Rusland. Desondanks hebben de Russen nog geen concrete verlichting van het bestaande MRL-toezicht toegezegd.

Positief
Toch zien de betrokken partijen de sfeer tijdens het gesprek als een positief teken en een goede basis om tot concretere afspraken te komen. “Het gesprek is totaal niet dreigend verlopen”, reageert een woordvoerder van Frugi Venta.

Ook het Productschap Tuinbouw (PT) heeft aangegeven dat er een goed gevoel overheerst na de gesprekken met Rusland. “Er is gesproken over de problemen die zich voordoen, voor welke producten dat geldt en op welke manier Nederland daaraan kan voldoen”, aldus een woordvoerder van het PT.

Sancties
Volgens het PT zijn er nieuwe maatstaven concreet gemaakt, maar over inhoudelijke details wil de organisatie nog niet naar buiten treden. “Er zijn nog bepaalde zaken die moeten worden geverifieerd. Dat heeft ook met de techniek van de analyses te maken, dat maakt het soms wat lastig.”

In elk geval staan er op dit moment geen nieuwe sancties of extra maatregelen van Russische zijde op stapel. Wel heeft Rusland aangegeven dat er nog steeds teveel notificaties afgegeven worden op Nederlandse producten. “Maar we zijn niet meer het slechtste jongetje van de klas”, aldus Frugi Venta.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Brammert Waagmeester

Of registreer je om te kunnen reageren.