Home

Nieuws laatste update:26 jan 2010

Paprika-export VS hervat met toezicht

Vanaf vrijdag 15 januari mogen Nederlandse telers weer paprika’s leveren aan de Verenigde Staten, zij het onder strenge voorwaarden.

Daarmee komt een einde aan het ruim drie maanden durende importverbod op Nederlandse paprika’s, dat sinds oktober 2009 van kracht is, na de vondst van Afrikaanse fruitmot in een doos pepers, afkomstig van een Nederlands teeltbedrijf.

Protocol
Nederland heeft als reactie een exportprotocol ontwikkeld, dat door de Amerikanen positief ontvangen is. Hoewel de export naar verwachting pas eind maart weer op gang komt, heeft Nederland inmiddels groen licht gekregen om vanaf vrijdag de export te hervatten.

De Amerikanen hebben wel een aantal strenge voorwaarden opgesteld. Zo worden de zendingen bij binnenkomst door de Amerikaanse autoriteiten gecontroleerd en wil de VS op aanvraag kunnen beschikken over de monitoring- en registratiegegevens van de diverse teeltbedrijven.

Monitoring
Het Productschap Tuinbouw (PT) heeft 150.000 euro beschikbaar gesteld om het monitoringssysteem in werking te kunnen laten treden bij de 125 teeltbedrijven die produceren voor de Amerikaanse markt.

Bedrijven die de paprika’s en pepers exporteren worden door de Amerikanen opgenomen in een register. Om in het register te worden opgenomen moet op een productiebedrijf  kunnen aantonen een drieweekse controle te hebben ondergaan. Ook bij exporteurs worden controles uitgevoerd. Het KCB gaat de controles uitvoeren.

Bron: GFActueel.nl – Auteur: Brammert Waagmeester

Of registreer je om te kunnen reageren.