Home

Nieuws

‘Ook mislukte innovatie kan geld opleveren’

Niet elke innovatie in de tuinbouw wordt een succes. “Maar van niet geslaagde initiatieven kun je veel leren, waardoor je uiteindelijk toch geld kunt verdienen.”

Dat zei tomatenteler Peter Duijvestijn van Gebr. Duijvestijn uit Pijnacker (links op de foto) donderdagavond tijdens de tweede editie van Tuinderscafé Oostland. Deze drukbezochte netwerkbijeenkomst werd gehouden op het bedrijf van Duijvestijn. Thema van de avond was: kansen voor de toekomst.

Vijf voorwaarden
Volgens Peter Duijvestijn liggen er veel kansen in innovatie. Bij zijn opsomming van door Gebr. Duijvestijn doorgevoerde veranderingen en vernieuwingen, schroomde hij niet om ook de  niet gelukte projecten te noemen. “Inmiddels werken we met vijf voorwaarden, die bepalend zijn of we een project wel of niet gaan uitvoeren.” Het formuleren van duidelijke doelstellingen, de beheersbaarheid en inpasbaarheid zijn essentieel. “Als je op voorhand heel goed nadenkt over een nieuwe innovatie, dan levert dat altijd waardevolle informatie op. Ook als het project uiteindelijk niet brengt wat ervan werd verwacht.” Duijvestijn pleitte ook voor goede samenwerking, onder andere met leveranciers. Als voorbeeld noemde hij het deze maand gerealiseerde verpakken van losse tomaten zonder schaal. In het najaar van 2008 ging Duijvestijn daarvoor op onderzoek uit in Engeland. Deze maand werden de eerste verpakkingen geleverd aan Sainsbury.

Innovatieplatform
Het Tuinderscafé is een initiatief van Innovatieplatform Glastuinbouw Oostland (IGLO) en wordt mede mogelijk gemaakt door Coöperatie Horticoop. Kees van der Helm, voorzitter van VNO-NCW in Zuid-Holland, nam de rol van dagvoorzitter voor zijn rekening. De overige sprekers waren: Burgemeester Buddenberg van Pijnacker-Nootdorp, wethouder Dick van Vliet van Lansingerland, Brigitte Hagen van Bloemenbureau Holland, Hans Bunnik van Bunnik Plants en Roger Abbenhuijs, hoofdredacteur van Groenten & Fruit.

Bron: gfactueel   Auteur: Roger Abbenhuijs

Roger Abbenhuijs

Of registreer je om te kunnen reageren.