Home

Nieuws 1 reactie

Omzet REO Veiling bleef op peil in 2009

De REO Veiling in het Belgische Roeselare heeft in 2009 een omzet van 140,26 miljoen euro gerealiseerd. Dat is slechts 0,6% minder dan in 2008.

De REO Veiling realiseert 60% van zijn omzet in het buitenland. De telers van sla, tomaten en champignons hebben een lastig jaar achter de rug, aldus directeur Paul Demyttenaere. De telers van prei hadden een goed jaar en ook voor witloftelers was 2009 behoorlijk goed.

Prei goed voor kwart omzet
Prei was in 2009 goed voor 26,5% van de totale omzet van REO Veiling. "Dat is historisch hoog", zegt Demyttenaere. De glastuinbouw heeft in het algemeen een moeilijk jaar gehad en de situatie was nog dramatischer in de champignonsector. Die sector beleefde zijn ergste crisis in twee decennia als gevolg van de concurrentie uit Polen en Groot-Brittannië. In die landen daalde de waarde van de munt, waardoor de prijsvorming voor Belgische champignons het erg moeilijk kreeg vanaf het late voorjaar.

Ontwikkeling witlofteelt
Vorig jaar werd op de REO Veiling 20.813 ton witlof aangevoerd. Het volume is daarmee stabiel gebleven, terwijl het omzetcijfer licht gestegen is tot 14,1 miljoen euro. Door samenwerking wil de Vlaamse veiling de ontwikkeling voor de witlofteelt in 2010 versnellen. Onlangs werd door vertegenwoordigers van telersverenigingen in België en Frankrijk een memorandum ondertekend met als doel om het rendement in de witlofteelt te verbetern.

Bron: Het Nieuwsblad.be/Agriholland

Redactie GFActueel

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gijs van Dongen

    Paul,

    Je staat hier toch niet te vertellen dat je en middenprijs van € 0,677 voor witlof behoorlijk goed vind? Jij die een half jaar geleden vond dat witlof in een diepe, diepe crisis verkeerde, zit nu jan en alleman uit te leggen dat een wilofprijs van 20 % onder de kostprijs behoorlijk goed is? Ik mag hopen dat dit niet je eigen woorden zijn, want anders kom je voor mij niet meer geloofwaardig over.

Of registreer je om te kunnen reageren.