Home

Nieuws

Mogelijk afvallers bij nieuwe APO’s

De stuurgroepen voor bundeling van afzet tomaat en komkommer houden rekening met het afvallen van partijen. De nieuwe fusievereniging Best of Four is definitief niet bij de start van de associatie producentenorganisaties (APO) betrokken.

Volgens Theo Tijssen, voorzitter van de stuurgroep APO-paprika en tomaat, staat een brede groep tomatenverenigingen ook voor de keuze van een samenwerkingsmodel. "Het is nog niet duidelijk welk model gekozen wordt. Pas als dat duidelijk is, kiezen partijen of ze meedoen of niet." Tijssen verwacht dat de partijen een soortgelijk model verkiezen als bij paprika. "Er is een aantal modellen in beeld, maar ik verwacht niet dat het veel anders wordt. We moeten het natuurlijk inpassen in de gemeenschappelijke marktordeningregelgeving."

Komkommer-APO
Ook bij de gesprekken over een komkommer-APO staat het aantal deelnemende partijen niet bij voorbaat vast. "We praten met vier partijen, dat kunnen er drie worden. Dat hangt af van ontwikkelingen bij de paprikabundeling", zegt Wim Roodenburg, voorzitter van de stuurgroep APO komkommer voor westelijke telersverenigingen. Welke partijen dat naast Best Growers Benelux (BGB) zijn, wil hij niet zeggen. Bekend is dat wel The Greenery betrokken is bij bundelingsgesprekken voor tomaat en komkommer. Onduidelijk is of de mogelijke afvaller Best of Four is. Volgens Tijssen is al wel zeker dat ze niet bij de oprichting van de APO paprika betrokken zijn.

De gesprekken tonen vooruitgang, zeggen beide voorzitters, maar voor met name tomaat is het complex door de diversiteit. Tijssen: "We willen het op een verstandige manier invullen, zonder de relaties met handelspartijen te verstoren. De belangen zijn groot, we zullen kijken hoe we de verbanden gaan leggen."

Eerder stelde Thijs Jasperse, voorzitter van telerscollectief P8 (paprika) en K8 (komkommer), dat beide APO’s binnen enkele maanden na de paprika-APO zal starten. Dat is haalbaar, denkt Tijssen. "We hebben veel kennis door het traject voor paprika."

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.