Home

Nieuws 3 reacties

'Kassen terecht stempel verrommeling'

De overheid beschouwt kassen, bedrijfsterreinen en windmolens terecht als verrommeling van het landschap. Dit concluderen Alterra Wageningen UR en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Alterra en PBL baseren hun conclusies op onderzoek dat voor het eerst uitgaat van meningen van burgers in plaats van wetenschappers. Voor het onderzoek werden verschillende methoden gebruikt. Aan 1.285 burgers werden foto’s van landschappen met en zonder storende elementen voorgelegd.  Daarnaast werden mensen geïnterviewd die in het echte landschap stonden. 

Waardering van landschap
De meeste elementen waarvan uit eerder onderzoek al bekend was dat ze een landschap verstoren, blijken ook echt een negatieve invloed te hebben. Daarbij hebben snelwegen en grote bedrijfsgebouwen (waaronder kassen) de grootste impact op de waardering van een landschap. Hoe gaver het landschap, hoe kwetsbaarder het is voor storende elementen.

Download het rapport ’Krassen op het landschap’ (pdf)

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Albert

  Bij een een aantal verstorende elementen kan een goede inpassing in het landschap door bijvoorbeeld kleurgebruik en omringende beplanting de bezwaren sterk verminderen. Bij grote en vooral hoge elementen wordt dat heel moeilijk.

 • no-profile-image

  Ruigrok

  Er zijn telers die er alles aan doen om de gevels er prachtig uit te laten zien.v.b Sion vlak bij de rotonde met de paprimaten in De Lier.Structuur brengen in het geheel daar zijn ook mensen voor.Krassen op je boterham zijn erg in de polder ,en op je boterham. Laten we toch de grootste veiling blijven van Europa.Kies voor een goede landelijke herinrichting , met behoud van de licht voordelen , en gunstig afzetgebied, luchthaev weg en water vervoer.Er is nog veel plek in Brabant, Friesland, Drente , Overijsel. .

 • no-profile-image

  Westlander

  verommeling??? Wat is dit nou weer voor een onzin.Alsof een flatgebouw mooi is of een vinexwijk met alleen maar dezelfde huizen.of een wijk met juist alleen maar verschillende Huizen.Ik vind een wei met koeien mooi. of een bos.De rest is er alleen maar om ons te voorzien .

Of registreer je om te kunnen reageren.