Home

Nieuws

Janssen opgepakt wegens mensenhandel

De politie heeft gisteren José Janssen, een 46-jarige vrouw uit Someren, in haar woonplaats aangehouden. Ze wordt verdacht van economische uitbuiting en mensenhandel tijdens het aspergeseizoen 2009, zo meldt het ANP.

Kort daarvoor was in het Brabantse dorp al een 28-jarige man uit Roemenië aangehouden. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid. De twee verdachten zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek, aldus een woordvoerder van de politie.

Huiszoekingen
De politie heeft afgelopen maanden in Roemenië, Polen en Portugal voormalige werknemers van de aspergeteelster bezocht en hun verklaringen opgenomen. Over de inhoud daarvan worden geen mededelingen gedaan. Verder zijn twee weken geleden woningen doorzocht in het Limburgse Venray en in Someren, Moergestel en Gilze (Noord-Brabant), waarbij administratie en voor 35.000 euro contant geld in beslag zijn genomen.

Slavernij 
Justitie begon vorig jaar mei een strafrechtelijk onderzoek naar de aspergeteelster die in opspraak kwam wegens wantoestanden die burgemeester Alfred Veltman van Someren vergeleek met slavernij. De werknemers mochten het terrein niet verlaten, verdienden veel minder dan beloofd en sliepen in een vieze brandonveilige ruimte zonder ramen.
 
Buitensporig optreden
De advocaat van de vrouw, Theo Linssen, vindt het optreden van justitie buitensporig. De beschuldigingen tegen zijn cliënte lopen al driekwart jaar. De raadsman begrijpt niet in waarom ze nu plotseling wordt aangehouden. Een huiszoeking was evenmin nodig, meent hij. De aspergeteelster heeft de afgelopen tien jaar haar administratie ter inzage gelegd voor onderzoek. Het geldbedrag was volgens de advocaat bedoeld voor het opknappen van de onderkomens voor aspergestekers.

Bron: gfactueel - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.