Home

Nieuws

Intelligente barcode dit jaar operationeel

Naar verwachting zal 70 procent van alle retailers in Nederland eind 2010 in staat zijn een nieuwe barcode, met onder meer houdbaarheidsinformatie, te scannen aan de kassa.

De werkgroep van retailers en fabrikanten had eerder de intentie uitgesproken dat het scansysteem bij alle retailers op 1 januari 2010 volledig aangepast zouden zijn, maar dat bleek niet haalbaar.

Productkenmerken
Vooral grote ketenpartijen met veel filialen, hebben meer tijd nodig om hun scansysteem zodanig aan te passen dat het in staat is de nieuwe GS1 DataBar-code te kunnen scannen.

De barcode wijkt in die zin af van de traditionele barcode dat het naast prijsinformatie ook informatie over de houdbaarheid van het product, gewicht en andere productkenmerken op kan slaan.

Beheersing
Met name voor de versafdelingen, zoals agf, betekent de nieuwe code volgens GS1 grote winst. De barcode is dan ook bedoeld voor het beheersen van de productvoorraad en het voorkomen van derving.

Zo is het straks mogelijk om producten die de houdbaarheidsdatum naderen automatisch af te laten prijzen aan de kassa. Ook kan er een melding worden gegeven dat het product niet meer geschikt is voor consumptie.

Overigens kunnen, naast retail, ook andere ketenpartijen productinformatie met behulp van de streepjescode opvragen.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Brammert WaagmeesterOf registreer je om te kunnen reageren.