Home

Nieuws 1 reactie

Gevolgen regenval Almeria genuanceerd

Verschillende agrarische bonden hebben bericht over enorme schadeposten in de Zuid Spaanse tuinbouw als gevolg van de weersomstandigheden. De werkelijke schade blijkt erg afhankelijk van het type bedrijf en levert dus een genuanceerder beeld op. Dat blijkt uit een rondgang bij verschillende bedrijven in Almeria en Granada deze week.

De afgelopen maand heeft het zuiden van Spanje regelmatig te maken gehad met fikse regenval en in bepaalde gebieden ook wind. Ter illustratie: in de maand december viel in La Mojonera (provincie  Almeria) 375 mm regen, 30% meer dan gemiddeld de afgelopen vier jaar in het hele jaar.


Hoge luchtvochtigheid
Deze regenval ging gepaard met gemiddeld dezelfde temperatuur  voor de maand december, terwijl oktober en november juist wel warmer waren geweest. Door de regenval was de luchtvochtigheid uiteraard hoog, met beduidend minder licht in week 51.


Kwaliteitsproblemen
De regenval en de ophopende hoge luchtvochtigheid in met name de oudere platte kassen hebben geleid tot kwaliteitsproblemen en een lagere productie, waar ook de komende weken sprake van zal zijn. Vooral bij de komkommer, aubergines en courgettes is sprake van een slechte vruchtzetting, iets wat de komende weken te merken zal zijn in het aanbod. Ter illustratie: de prijs van de beste courgettes steeg deze week naar bijna 3 Euro per kilo.


Schade
De schade bij paprika en tomaat concentreert zich meer op de kwaliteit van de vruchten, waarbij vooral sprake is van cracking; een goede voedingsbodem voor botrytis.
Omvang
In veel gevallen hangt de omvang van de schade af van de kasstructuur. Vooral de telers die de afgelopen jaren niet hebben geïnvesteerd in verbeteringen ondervinden nu de gevolgen.


Bron: Gfactueel.nl – Auteur: Rene Rombouts, correspondent

Rene Rombouts, correspondent

Eén reactie

  • no-profile-image

    jpk

    teelt allemaal de beste kwaliteit

Of registreer je om te kunnen reageren.