Home

Nieuws laatste update:29 jan 2010

Fluorescentie laat spuitbeeld in aardbei zien

Met fluorescerende stof die wordt toegevoegd aan spuitvloeistof is te zien hoe de verdeling van de vloeistofdruppels over het gewas, en de indringing van de vloeistof in het gewas is. LTO Vollegrondsgroente.net geeft vollegrond- en glasaardbeitelers de mogelijkheid om de voor deze controle benodigde apparatuur aan te schaffen.

Telers krijgen de beschikking over een goede zaklantaarn met accu, die is voorzien van een UV-lamp, en over een voorraadje fluorescerende stof. Een afgemeten hoeveelheid daarvan kan voorafgaand aan de laatste spuitwerkgang aan de tankvulling worden toegevoegd, legt Joan Bus van LTO Volllegrondsgroentenet.net uit. Bus is de initiatiefnemer van deze aanpak voor de controle van het spuitresultaat.

Wennen
De fluorescerende stof licht geelachtig op bij aanschijnen met het UV-licht, zodat een rechtstreekse indruk ontstaat van het spuitbeeld. Bij een schimmelbestrijding is zo vlot te zien of de gewasdelen egaal zijn bedekt, bij de bestrijding van onkruid of de op te ruimen planten ook werkelijk zijn geraakt. Door deze werkwijze een tijdje vol te houden, ontstaat het gevoel over hoe het de vloeistofverdeling eruit moet zien om een bevredigend resultaat te realiseren, verwacht Bus.

Op weg helpen
Om telers op weg te helpen, is het de bedoeling vanaf de start medio maart/april een aantal avondbijeenkomsten te beleggen, waarin het spuitresultaat in kleine groepjes van 2 á 3 deelnemers wordt besproken. Hoe het kostenplaatje eruit ziet, is nog niet helemaal duidelijk. “We bekijken of het mogelijk is gebruik te maken van kennisvouchers. Met meer bedrijven op een voucher kunnen de kosten wellicht nihil blijven.

Voor meer info: Joan Bus: mobiel 0683238450

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen

 

Of registreer je om te kunnen reageren.