Home

Nieuws

FILM: Op de fiets op zoek naar bio-zaad in Israël

Op de site van de Telegraaf staat een filmpje met daarop de Nederlandse tuinder Arie de Mik. De biologische tuinder gaat naar het land toe op zoek naar biologisch tomatenzaad. De tuinder reist in dat land alleen niet per auto, maar hij fietst over de vluchtstroken van de snelwegen.

De tuinder is geboren in Stolwijk. Hij heeft zich een aantal jaren geleden als tomatenkweker gevestigd over de grens, in Duitsland. “Daar is het nog beter mogelijk om een kleine biologische kweker te zijn”, zegt hij. Om aan sterke rassen te komen, gaat hij in Israël langs ontwikkelaars van tomatenzaden. “Ik heb nu vierhonderd zaadjes, genoeg voor ongeveer driehonderd planten. Dat zijn natuurlijk hoeveelheden waar een gemiddelde tuinder in Nederland voor naar zijn hoofd zou grijpen. Maar voor mij is het genoeg. Ik heb maar anderhalve hectare. De zaadkwekers hier vinden mijn gefiets wel leuk, heb ik de indruk.”

Fietsen door Palestijns gebied
Arie is al elf keer in Israël geweest. “Toen ik hier vier jaar geleden voor het eerst met mijn vouwfiets kwam, kon ik alle snelwegen nog op”, vertelt hij. “Maar ik heb de afgelopen jaren het aantal verbodsborden bij opritten fors zien toenemen.” Hij fietst ook in de Palestijnse gebieden.

Bekijk hier het filmpje van de fietsende biologische tuinder in Israël.

Bron: De Telegraaf

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.