Home

Nieuws

Erepenning Pleun van Dijk bij afscheid FresQ

Bij zijn afscheid als voorzitter van FresQ is Pleun van Dijk onderscheiden met de Erepenning in zilver van de gemeente Westland.

Burgemeester Sjaak van der Tak spelde hem de onderscheiding op vanwege zijn bijzondere verdiensten voor het Westland en de tuinbouw in het bijzonder. Tijdens een stijlvolle en drukbezochte afscheidreceptie in Naaldwijk werd op gepaste wijze stilgestaan bij de indrukwekkende bestuurlijke loopbaan van Pleun van Dijk. Van der Tak omschreef hem als een betrokken deskundige en een kleine generaal. “Als Pleun sprak, hield de rest zijn mond dicht.”

Tegeltje
Acht jaar was Van Dijk voorzitter van telerscollectief FresQ. Terwijl het idee was dat hij die functie bij de start van het initiatief een jaartje zou vervullen. In die acht jaar ontwikkelde FresQ zich tot de tweede afzetorganisatie van groenten en fruit in Nederland. De jaaromzet ligt inmiddels boven de 400 miljoen euro per jaar. Met zijn grote deskundigheid heeft Pleun van Dijk een belangrijke bijdrage geleverd aan die ontwikkeling. Pleun toonde de veerkracht die kenmerkend is voor de tuinbouwsector, gaf Van der Tak aan. De ‘tegelspreuken’ van Van Dijk zijn volgens de burgemeester inmiddels een begrip: ‘Bij tegenwind moet je gewoon wat harder trappen’ en ‘Als het hard waait moet je meebuigen, anders breek je.’ Heel ludiek, bij vertrek kreeg elke aanwezige een tegel met een ‘Pleun-spreuk’ cadeau.

Echte Westlander
In zijn dankwoord benadrukte Pleun van Dijk de succesformule van FresQ: “Vrijheid in verbondenheid, dat is onze kracht.” Oprecht trots was hij op de ontvangen onderscheiding. “Dat doet me zelfs meer dan het koninklijke lintje, want ik ben en blijf vooral een échte Westlander.”

Bron: gfactueel.nl    Auteur: Roger Abbenhuijs

Roger Abbenhuijs

Of registreer je om te kunnen reageren.