Home

Nieuws

Biologische sector wil geen prijssubsidie

Biologische boeren willen geen subsidie van de overheid om de prijzen van hun producten te kunnen verlagen.

Dat bleek gisteren tijdens het congres voorafgaand aan de Biovak in Zwolle. Groenlinks-fractievoorzitter Femke Halsema gaf in een lezing aan in de Tweede Kamer in te zetten op subsidie of btw-verlaging voor biologische producten om zo de prijs te verlagen. Maar dat stootte op veel weerstand vanuit de zaal.

"Onze producten vertegenwoordigen een waarde. Die waarde mag niet zomaar verminderd worden", meent een melkveehouder. "Onze producten zijn het waard om een goede prijs voor te betalen. Als het prijsverschil kleiner moet, verhoog dan de prijzen van gangbaar voedsel."

Luxe-product
Halsema wil de prijzen van biologisch juist verlagen om zo consumenten over te halen meer biologische producten te kopen. "Biologisch voedsel wordt nog altijd gezien als een luxe-product. Daar moeten we vanaf. Ook bijstandsmoeders moeten biologisch kunnen kopen. Dat is nu echter alleen weggelegd voor mensen met een modaal inkomen of hoger. Daarom is het geen optie om gangbaar voedsel duurder te maken. Voedsel moet voor iedereen beschikbaar zijn."

Maar ook Kees van Zelderen, voorzitter biologische landbouw van de ZLTO is het niet eens met een prijsverlaging van biologisch. "Biologisch eten is een levensstijl. Iedereen die het echt wil kan biologische producten kopen. Voor mensen met een kleine portemonnee betekent dit dat ze andere producten moeten laten liggen. Dat is een sociale keuze, geen economische."

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.