Home

Nieuws

Bestaansrecht van AGF Groothandel bedreigd

De traditionele manier van financieren brengt groothandelbedrijven in de aardappelen, groenten en fruit (AGF) in de verdrukking. Dit stelt Machiel Sangers, relatiemanager bij ABN-dochter IFN Finance.

Groothandel hebben altijd al een afhankelijke verhouding gehad met telers enerzijds en retailers anderzijds. De huidige economische ontwikkelingen hebben deze relatie verder onder druk gezet. Retailers verruimen eenzijdig de betalingstermijnen (in sommige gevallen van 30 naar 90 dagen), terwijl de groothandel deze verruiming niet kan afwentelen in de keten.

Banken voorzichter
Daarnaast zijn banken voorzichtiger geworden en zijn zij minder scheutig met het verstrekken van kredieten. Sangers: “In de tijd dat de economie floreerde, was het draaien van meer volume of het aankloppen bij een bank voldoende om tegenvallers en groei te financieren. Dit gaat nu niet meer. Ter illustratie: als een afnemer besluit om de betalingstermijn met een maand te verlengen, dan ontstaat er bij een omzet van € 120 miljoen een gat van € 10 miljoen in de cash flow.”

Financieringsbedrijven
Voor banken is het onder de huidige omstandigheden extra moeilijk om hier op in te spelen en de benodigde kredieten te verstrekken. Dit leidt tot grote financieringsproblemen en bedreigt het bestaansrecht van veel gezonde bedrijven in de AGF-branche. “Het is noodzakelijk dat deze groothandels een omslag maken in het financieringsbeleid en de koudwatervrees voor werkkapitaalfinanciering overboord zetten”, aldus Sangers.

Baas over eigen financien
Groothandelsbedrijven in de AGF moeten anticiperen op de huidige economische ontwikkelingen, strategisch nadenken over de cashflow en flexibeler inspelen op veranderingen. Volgens Sangers moeten AGF-groothandel weer baas worden over hun eigen financiële model en de veranderingen niet afwachtend over zich heen laten komen.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Ton van der Scheer

Of registreer je om te kunnen reageren.