Home

Nieuws

Afkeer groenten bij kinderen hardnekkig

Dat kinderen (te) weinig groenten eten, wisten we al. Maar onderzoek toont aan dat, ondanks diverse inspanningen, de afkeer van groenten een hardnekkig fenomeen blijft.

Het onderzoek is uitgevoerd door Gertrude Zeinstra, namens de Wageningen UR. Zeinstra belicht ouderstrategiën om hun kroost aan de groenten te krijgen, kijkt naar de cognitieve ontwikkeling van kinderen en de eigenschappen van groenten.

Ook belooft het rapport ‘nieuwe benaderingen om de fruit- en groentenconsumptie bij kinderen van 4 tot 12 jaar te verhogen’.

Geen effect
Zeinstra, die vrijdag haar proefschrift moet verdedigen, heeft een zogenoemde observatiestudie uitgevoerd. Kinderen kregen op drie manieren groenten toegediend: Op verschillende manieren bereid, gecombineerd met voedingsinformatie en in keuzevorm met twee verschillende groenten.

Knapperige groenten kregen de voorkeur. Bruingekleurde groenten en groenten met een korrelige structuur bleven links liggen. Kinderen waardeerden het wanneer ze zelf een keuze mochten maken, maar dat had geen direct effect op de hoeveelheid die zij nuttigden.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Brammert Waagmeester

Of registreer je om te kunnen reageren.