Home

Nieuws 969 bekeken

Nieuwe meter voor fotosynthese van gewas

Het bedrijf Ears in Delft heeft een fotosynthesemeter ontwikkeld waarmee de teler zelf de fotosynthese-eigenschappen van zijn gewas kan meten. Aan de hand van de lichtcurve geeft dit een teler informatie over het optimale lichtniveau, het moment van schermen en de groeikracht van zijn gewas.

Door de nieuwe optische en elektronische technologie is het nu mogelijk licht te doseren en de fotosynthese respons van de plant nauwkeurig te meten.

Optimale groei
De PPM-300 maakt gebruik van een automatisch verlopend meetprotocol dat de gebruiker het werk uit handen neemt en in een keer het gewenste resultaat van een fotosyntheselichtcurve oplevert. Deze curve laat zien bij welk lichtniveau de plant optimaal groeit.

Gebruiksvriendelijk
Het bedrijf had al de meters PP 100 en PP 200- maar die werden vooral gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden, zegt Andries Rosema van het bedrijf. Volgens Rosema is de nieuwe meter goed bruikbaar in de fruit- en groententeelt. “Je kunt nu met deze meter gemakkelijk meten wanneer een plant zijn maximale fotosynthese heeft bereikt.” Met dit gegeven kunnen telers volgens hem beter het klimaat sturen en geeft het een goede weergave van de groeikracht van het gewas.

De nieuwe PPM-300 meter kost 4950 euro, maar er geldt een introductiekorting van twintig procent.

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.