Home

Nieuws

Bleekselderij niet extreem vroeg

De Gier gebruikt de bleekselderij om ‘verloren hoekjes’ land mee te vullen. “We willen ook niet uitbreiden, want daar vraagt de teelt te veel aandacht voor.” De prijs is er ook niet naar, vindt de teler. Bleekselderij ‘doet’ nu 38 cent per kilo en De Gier is bang dat de prijs nog wel een paar cent zal zakken als ze oogsten voor The Greenery.

Ook Hans Rozendaal in Strijen kijkt met scepsis naar de markt. De teler heeft biologische bleekselderij, die vooral voor de Engelse markt is. “Het duurt nog wel zes weken voor we op de markt komen, we hopen dat de prijzen nog wat aantrekken.”

Drie plantingen
Het gewas van Rozendaal groeit ook goed. Hij heeft drie plantingen, waarvan de eerste op 5 mei de grond in ging en de laatste afgelopen weekeinde. “Voorheen hadden we vijf plantingen, maar de eerste en de laatste leverden veel te weinig op. Voor de vroege planting was nog te weinig mineralisatie en bij de laatste lag de bladvlekkenziekte op de loer. Als je niet kunt spuiten, gaat het grootste deel verloren.”

Weinig problemen
Van ziek of zeer is bij zijn gangbare collega vooralsnog geen sprake. “We spuiten ook niet graag en als we dat doen, doen we het in de rij. Als we de bleekselderij volvelds spuiten, krijgt het gewas en tik. Het staat een tijdje stil. Nadeel van spuiten tegen onkruid is dat de vervolgteelt op dat perceel ook een slechte start heeft. De bleekselderij ziet er nu prima uit en ik verwacht ook weinig problemen.”

Voor Rozendaal is het iets spannender. “Begin volgende week gaan we weer schoonmaken. We gaan regelmatig met de schoffel en de vingerwieder door het gewas om het onkruid onder controle te houden. Beregenen hebben we alleen vlak na het planten gedaan, nu zou het gewas het moeten redden.”

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Hans van der Lee


Hans van der Lee

Of registreer je om te kunnen reageren.