Home

Nieuws 252 bekeken

Argentijnse export: peer redt appel

De lucht was gitzwart, maar klaarde gaandeweg op. Deze metafoor is volgens Juan Martin Rosauer op zijn plaats om het afgelopen Argentijnse exportseizoen voor peren en appelen te typeren.

Met 95 procent van de uitvoer achter de rug toont de voorzitter van de Geïntegreerde Argentijnse Kamer van Fruitproducenten (CAFI) zich opgelucht over de afloop. “Het zag er donker uit aan het begin van het seizoen. De grote Europese appelvoorraden leidden tot een sterk verminderde vraag. Ook werden we voor het tweede opeenvolgende seizoen geplaagd door een hardnekkige staking. Ditmaal in de pakstations. Daardoor ging veel fruit verloren”, aldus Rosauer. Maar hij stelt dat de peren het exportseizoen voor een fiasco hebben behoed met een geëxporteerd volume van 400.000 ton, 2½ procent meer dan in 2008.

Topjaar
De internationale prijzen die bewerkstelligd werden, waren naar zijn zeggen goed. Daardoor kon het negatieve resultaat van de appelexport gereduceerd worden. De appelzendingen daalden met circa drie procent tot 180.000 ton. Maar het was vooral het lage return dat teleurstelling veroorzaakte. De prijzen lagen als gevolg van de hoge Europese appelvoorraden gemiddeld 15 procent onder die van topjaar 2008. Bij peren was de situatie andersom. De kleine stocks zorgden ervoor dat prijzen op het peil bleven van 2008. De devaluatie van de Argentijnse peso hielp daarbij. “De munten van concurrentie devalueerden voor ons gelukkig minder om later weer in waarde te stijgen. Dat heeft ons in de kaart gespeeld”, aldus Rosauer terugblikkend.

Vloeiende vraag
Rosauer spreekt van een ‘vloeiende vraag naar peren in Europa’. De zendingen naar de ‘Oude Wereld’ groeiden met 15 procent tot 176.000 ton. Nederland toonde zich met 42.000 ton een goede klant (+31 procent). De markt in Rusland liet het dit jaar afweten. Toch bleef het land met 97.000 ton (min 15 procent) de grootste individuele perenimporteur. Dit ondanks de kredietcrisis. De leveranties aan de VS bleven met 40.000 ton stabiel. De resterende 70.000 ton gingen naar buurland Brazilië, Noord-Afrika en Oost-Europa. 

Spotlicht
Bij de appelen verdient Algerije volgens Rosauer een plaats in het spotlicht. Zonder een verdubbeling van de export naar dat land (+ 17.000 ton) zou het er akelig hebben uitgezien. Rosauer: “Gelukkig wisten de Algerijnen ons te vinden. Vroeger werd deze markt vanuit Frankrijk, Italië en Spanje bevoorraad. Nu kloppen zij direct aan of er worden contracten afgesloten op internationale fruitbeurzen. Het is een positief resultaat van de voortschrijdende globalisering.”

Rusland boosdoener
Rosauer meldt dat Rusland ook bij de appelen de ‘boosdoener’ was. Er werden slechts 40.000 ton geleverd (min 40 procent). De vraag vanuit Europa was met 78.000 ton stabiel. In Nederland werden 2.000 ton minder Argentijnse appelen aangevoerd dan in 2008: 22.000 ton. Tot slot: welk rapportcijfer krijgt 2009? Rosauer: “Als 2008 een tien verdient, dan krijgt 2009 een zeven. Maar daar zag het in het begin van het seizoen niet naar uit. Toen gingen we uit van een vier.”

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Frans Lindenkamp in Sao Paulo (Brazilië)


Frans Lindenkamp in Sao Paulo (Brazilië)

Of registreer je om te kunnen reageren.