Home

Nieuws

Zespri-telers krijgen goede prijs in lastig seizoen

Ondanks de lastige situatie op de afzetmarkt verwacht Zespri haar telers ook dit seizoen een goede prijs te kunnen uitbetalen. Voor Zespri Gold ligt de telersprijs zelfs iets hoger dan afgelopen jaar.

De indicatie voor Zespri Green ligt naar verwachting iets onder of op het niveau van het succesvolle seizoen 2008/2009. Bij Zespri Organic komt de telersprijs naar verwachting iets lager uit dan vorig jaar, maar ook hier is sprake van een tevredenstellend prijsniveau. Voor Zespri Gold zet de stijgende lijn zich ook dit jaar door, zo blijkt uit de eind vorige week door Zespri uitfgesproken verwachting. De Zespri Board verwacht bovendien een loyaliteitspremie van 15 Nieuw-Zeelandse dollarcent per tray te betalen aan haar kiwifruittelers.

In een reactie op de telersprijsprognose zegt CEO Lain Jager dat Zespri weliswaar niet ontkomt aan de invloeden van de wereldwijde economische crisis, maar dat het Green en Organic kiwifruit van Zespri ook nu een duidelijke premiumprijs oplevert ten opzichte van de concurrentie. De lastige marktsituatie heeft mede te maken met het restant Europees kiwifruit dat nog boven de markt hangt. In andere jaren arriveren de Nieuw-Zeelandse kiwi’s op een schone Europese markt.

Voor Gold noemt hij de marktsituatie anders. De telersprijs reflecteert volgens Jager het voortdurende succes van Gold sinds de lancering tien jaar geleden. “Met Gold hebben we een nieuw, uniek product in de markt gezet, dat voorziet in de behoefte van de wereldwijde consument.”

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur Roger Abbenhuijs


Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.