Home

Nieuws

Overaanbod dreigt voor Chileense avocado

Chileense avocadotelers vrezen dat het einde in zicht is van de lucratieve prijzen, die buiten- en binnenland betalen voor hun product. Er dreigt namelijk 50.000 ton overaanbod met de oogst van juli in zicht. Naar alle waarschijnlijkheid zal de opbrengst uitkomen op 230.000 ton, een record.

Het panorama is er voor de Chilenen niet beter op geworden met het uitbreken van de kredietcrisis. Ook zet Mexico – ’s wereld grootste producent – alles op alles zet om de export te vergroten. De Chileense markt, die het afgelopen jaar beter betaalde dan het buitenland, absorbeert grofweg 25 procent (60.000 ton). De overige 170.000 ton moeten ‘buitengaats’ aan de man gebracht worden. Daar krijgen de exporteurs een zware dobber aan, zo voorziet kweker Juan Ruiz Tagle tevens vice-voorzitter van het Avocado Comité Chili. 'We staan aan de vooravond van het moeilijkste seizoen uit onze exportgeschiedenis. Vele malen moeilijker dan het voorbije seizoen', aldus Ruiz.

Verleden jaar zat het de avocadosector flink tegen. Niet door de prijzen. Die waren goed. Maar door een terugval in de export van 36 procent. Er werden slechts 75.000 ton aan het buitenland geleverd tegen 117.000 ton het jaar ervoor. De daling zat ’m  in de strenge vorst van juli en augustus 2007. Daardoor vroor veel aanplant kapot. Enkele maanden eerder kampten de telers ook droogte, de ernstigste sinds decennia. Door beide factoren gingen in de verschillende productieregio’s tot aan 40 procent van de avocado-oogst verloren. Ook de sterk toenemende binnenlandse vraag droeg vorig jaar bij aan de exportdaling. Maar dit seizoen zal er volgens Ruiz geen sprake zijn van een verminderde uitvoer. Ruiz: 'Integendeel. Alle hens moet aan dek om de grote oogst te slijten. Internatonale campagnes om de verkopen te stimuleren moeten geïntensifieerd worden en ook moeten nieuwe markten aangeboord worden. Doen we dat niet dan ligt een financieel drama in het verschiet.'

Doorschakeling
Wereldwijd worden ruim 350.000 ha met avocado’s verbouwd. Mexico is de grootste avocadoproducent met 100.000 ha. Gevolgd door Indonesië, Brazilië, Colombia, de VS, Chili, Zuid-Afrika en Israël. In Chili is de aanplant de laatste jaren fors gegroeid aangespoord door de aantrekkelijke prijzen en reikt nu 30.000 ha. Circa 75 procent van de oogst is bestemd voor de export. Ondanks het feit dat Amerika zelf veel avocado’s teelt, import het land veel ‘boterperen’ zoals dit fruit ook wel wordt genoemd.

Voornaamste leveranciers zijn Mexico en Chili. Aanvankelijk concentreerden de Chileense avocado-exporteurs zich vrijwel geheel op de VS. Deze markt was tot voor enkele jaren goed voor ruim 90 procent van hun export. Maar met de daling van de dollar en het aanboren van nieuwe afzetmarkten, is het exportpatroon veranderd. Europa importeerde vorig jaar 5,1 miljoen colli uit Chili. De VS 7 miljoen. De export naar Azië zit ook in de lift. Naast Chili haalt Europa avocado’s uit Israël, Peru en Zuid-Afrika. Geen van deze landen doen qua volume voor elkaar onder. Mexico heeft in Europa minder in de pap te brokkelen, maar in Chili wordt gevreesd dat dat land zijn export opvoert met de verminderende binnenlandse consumptie en de devaluatie van de Mexicaanse peso.

Bron: DeGroentenenfruit.nl - Auteur: Frans Lindenkamp

 

Frans Lindenkamp

Of registreer je om te kunnen reageren.