Home

Nieuws

Proef met groenten per boot vanuit Almeria

Op 22 april zal bij wijze van proef een zending verse groenten en fruit per boot vertrekken uit de haven van Almeria, met als bestemming het Franse Duinkerken.

Als deze proef goed verloopt dan zullen vanaf november twee verzendingen per week worden verstuurd naar West-Europa. Mogelijk dat naast Duinkerken ook andere havens zullen worden aangedaan. Elke boot zal zo´n 150 containers met het aanbod van dat moment gaan vervoeren.

De groenten en fruit die tijdens de proefzending op 26 april in Duinkerken zullen arriveren worden vanaf daar per vrachtwagen getransporteerd naar de groothandelsmarkt van Rungis (Parijs), Engeland, Nederland en Duitsland.
Voor zover bekend bestaat de eerste verzending uit tomaten en meloenen uit Almeria, maar ook subtropische producten uit Granada, zoals avocado’s.

Maritiem vervoer van groenten en fruit heeft de warme belangstelling in Almeria van sectororganisaties, de havenautoriteit van Almería en de lokale overheid. De onderminister van Andalusië, Martin Soler, benadrukt dat hierdoor het aantal wegtransporten kan worden gereduceerd, waardoor de kosten per kilo dalen en de verkeersdrukte en CO2-uitstoot afnemen. Jaarlijks worden vanuit Zuidoost-Spanje 3,6 miljoen ton groenten en fruit naar Europa, waarvoor ruw berekend minimaal 150.000 vrachtbewegingen nodig zijn. De onderminister benadrukte onlangs tijdens een seminar over dit thema dat betrokkenen moeten zoeken naar wegen om de markten op betere wijze te bereiken en daar sluit dit nieuwe project “Andalucía Fresh Line” goed bij aan.

Bron: DeGroentenEnFruit.nl – Auteur: René Rombouts

Of registreer je om te kunnen reageren.