Home

Nieuws

Prijs vervroegde rabarber houdt niet over

De kwaliteit van de vervroegde rabarber is goed, maar de prijsvorming valt niet mee. Vanuit de Engelse markt, waarnaar traditioneel veel van deze rabarber wordt geëxporteerd, is de vraag gering.

Over de kwaliteit van de vervroegde rabarber valt niet klagen, zegt rabarberteler Gerrit Reintjes uit Veulen. “Door de lagere temperaturen stoken we meer en daardoor is de lucht droger. De planten zijn dan wat minder gevoelig voor smet.”

De prijsvorming is echter een groter probleem. Daarbij is vooral de uitblijvende export naar Engeland een pijnpunt. Traditioneel vraagt deze markt veel vervroegde rabarber, maar door de ongunstige wisselkoers blijft de vraag achter. Reintjes, die levert aan veiling ZON, geeft nog een reden: “We zitten nu op een prijs van 1,56 euro per kilo. Tachtig procent is voor de export, daardoor is rabarber ook prijsgevoelig. Het is toch een luxe product en de consument was misschien wat terughoudender in deze financieel moeilijke periode.”

De teelt van vervroegde rabarber begint half november. Begin maart komt ook de in tunnels geteelde rabarber op de markt. Rabarberteler Martin Peters geeft aan: “Tegen die tijd zal de consument gaan overstappen op voorjaarsgroenten en dan kan de markt deze grotere aanvoer opnemen.”

Bron:DeGroentenenFruit.nl - Auteur: Arno de Snoo


Arno de Snoo

Of registreer je om te kunnen reageren.