Home

Nieuws

Veel uitbreiding in areaal rode blokpaprika's

Het areaal rode blokpaprika’s groeit dit jaar flink met ongeveer zestig hectare. Van de groene blokpaprika wordt dit jaar echter een stuk minder geteeld.

Dit bemerkt zaad- en veredelingsbedrijf De Ruiter Seeds in Bergschenhoek. Het areaal rode blokpaprika komt dit jaar uit op 710 hectare; dat zijn zestig hectares meer dan in 2008. De grote toename komt onder andere doordat telers die nieuw bouwen dat meteen groots doen en dan groeit het areaal van een kleur paprika ineens snel. Deze grotere paprikabedrijven kiezen liever voor een gekleurde paprika. Dat geeft meer arbeidsgemak; zo is het oogsttijdstip van gekleurde paprika’s door personeel gemakkelijker te bepalen dan die van groene paprika’s. het areaal oranje paprika’s komt uit op 100 hectare en dat zijn er 10 meer dan in 2008.

Krimp bij groene paprika's

Het areaal groene paprika’s loopt dit jaar ten opzichte van vorig jaar terug met ongeveer dertig hectare, namelijk van 220 naar 195 ha. Echter, de daadwerkelijke krimp bij groen zal volgens De Ruiter Seeds minder zijn doordat er steeds meer telers zijn van rode paprika’s die wanneer de prijzen voor groen goed zijn, groen snijden. Dit laatste kan wel tot gevolg hebben dat de kwaliteit van de paprika’s in het handelskanaal vermindert. De echte gekleurde paprikarassen kleuren immers sneller door dan de echte groene paprikarassen.

Het areaal specialties in paprika groeit licht met vier hectare en dit komt vooral door uitbreiding van de Ramiro-types. 

Bron: DeGroentenenFruit – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.