Home

Nieuws 2 reacties

Vakbonden: verbod begassen containers

Europese vakbonden willen zo snel mogelijk een verbod op het behandelen van zeecontainers met giftige gassen als methylbromide. Dat is afgesproken tijdens een internationale expertmeeting die op initiatief van FNV Bondgenoten 19 januari is gehouden.

Tot het verbod er komt, moeten bedrijven alle containers meten op de aanwezigheid van gas en ze gasvrij maken, zo vinden de bonden. Europese overheden moeten verder de containers in hun havens veel intensiever controleren.

Sinds 2005 stelt een Europese richtlijn de eis dat de houten verpakkingen van goederen die de Europese Unie binnenkomen vrij zijn van insecten. Om dit voor elkaar te krijgen, nemen met name stuwadoors uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika massaal hun toevlucht tot behandeling van hun containers met giftige gassen. In 95% van de gevallen ontbreken de verplichte waarschuwingsstickers en staat op de transportdocumenten niets vermeld over giftige stoffen.

Te veel gassen in containers
Het meest recente onderzoek van het RIVM spreekt over resten van gassing in 60% van alle containers waarvan dan weer 25% boven de toegestane waarden zit. Het Hamburgse Institute for Occupational and Maritime Medicine deed onderzoek naar giftige stoffen in containers in Hamburg en Rotterdam. In eenderde van de containers in Hamburg en bijna de helft van de containers in Rotterdam werd ethyleen dichloride aangetroffen. In eenvijfde van die containers zat bovendien veel meer dan de maximaal toegestane hoeveelheid. In bijna eenderde van de containers werd methylbromide aangetroffen, in eentiende van die containers meer dan is toegestaan. Waarschuwingsstickers ontbraken vrijwel volledig.

De Europese vakbonden vinden dat tot een verbod van kracht is, werknemers ondersteuning moeten krijgen als ze weigeren een container te openen waarvan het vermoeden bestaat dat hij gegast is. De aanwezigen bij de expertmeeting vonden dat in principe in elke container moet worden gemeten, ook de containers die nu het predikaat 'gasvrij' krijgen. In de praktijk zijn ook die containers namelijk vaak niet vrij van gas.

Bron: FNV Bondgenoten

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kees

  Heeft U wel eens nagedacht hoeveel meer verscheidemheid er aan insecten wordt geimporteerd, wat zou dan de waarde zijn van b.v.Phytocertificaten.

 • no-profile-image

  Y.Hermelijn, N.V. Para Flor, Suriname

  Hebben de bonden alternatieven aangedragen?
  Vooral bij droog-deco is het vergassen haast niet weg te denken

Of registreer je om te kunnen reageren.