Home

Nieuws laatste update:17 jan 2009

Seizoen voor spruitentelers Limburg voorbij

De spruiten op percelen in Noord- en Midden Limburg moeten vanwege de strenge vorst vrijwel als verloren worden beschouwd. Bij veiling ZON fruit en vegetables worden geen spruiten meer aangevoerd.

“Het ziet er hier vrij slecht uit”, zegt Rick Mengers, verkoper van spruiten bij de verkooporganisatie in Venlo. De aanvoer van spruiten op zijn veiling ligt stil. Volgens hem wordt er niet meer aan de veiling geleverd door ongeveer zes Limburgse spruitentelers en een Duitse spruitenteler. “Eén teler denkt nog wat aan te kunnen leveren, maar daar zit de vorst ook nog te veel in de grond om te kunnen beoordelen of dit nog goede spruiten zijn.” De verkoper schat ruwweg in dat het om ongeveer 15 hectare spruiten gaat, die verloren zijn gegaan door de strenge vorst van soms 20 graden en de sneeuw. “Dit seizoen moeten we hier als verloren beschouwen”, zegt hij.

Duidelijkheid na dooiperiode
ZON bekijkt hoe ze op alternatieve manieren toch spruiten kan leveren. In ieder geval had de veiling geen aflevercontracten lopen met supermarkten. Stef Hendrikcx, spruitenteler in Baarlo, houdt het qua schade in Limburg op een areaal van 5 tot 8 hectare. “De schade valt dus mee ten opzichte van het totale spruitenareaal hier. Er stond hier nog 10 procent van het areaal op het land en daarvan kun je zeggen dat dit zeker voor 75 procent verloren is gegaan.” De definitieve schade wordt pas duidelijk als de hele dooiperiode achter de rug is. Over schade en de kwaliteit van het areaal spruiten in Zuid-Holland en Zeeland kan ook pas later iets gezegd worden.

Bron: DeGroentenenFruit

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.