Home

Nieuws laatste update:21 jan 2009

Rugbrede machinale aspergeoogst in Nederland

Met de aankoop van een Kirpy oogstmachine door een groep van drie Nederlandse aspergetelers en een Duitse collega doet de rugbrede machinale oogst van asperge in Nederland zijn intrede.

De Kirpy van AI Solution snijdt alle asperges op een hoogte van 6 tot 8 centimeter boven de plant af en ploegt daarna de rug weer op. Afhankelijk van het ras en de omstandigheden moet één keer in de 4 tot 10 dagen worden geoogst. In Duitsland lopen al dertien van dergelijke machines voor het oogsten van asperge voor de verse markt.

De Nederlandse telers hebben het idee om hem vooral in te zetten als de arbeid tekort schiet. Ook zou een eenmalige oogst in het eerste oogstjaar tot de mogelijkheden behoren of het afoogsten van een perceel waarmee definitief wordt gestopt. De machine vraagt twee of vier personen op het platform aan het einde van de zeefband om de goede asperges uit te rapen en in kisten te doen. Daarnaast is er een trekkerchauffeur nodig. De rijsnelheid bij de eerste oogst is circa 2,5 kilometer per uur. De Kirpy kost circa 76.500 euro, exclusief btw.

Bron: DeGroentenenFruit.nl - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.