Home

Nieuws

RZ goochelt met gangbare rassen voor bio-teelt

Rijk Zwaan is nog niet toe aan het specifiek veredelen van rassen voor de biologische teelt. Dat zegt accountmanager Heleen Bos van het Lierse zaadbedrijf.

“We komen binnenkort met een komkommer die goed geschikt is voor de teelt in Spanje, maar die is eigenlijk bij toeval ontdekt in het gangbare veredelingsprogramma”, zegt Bos. De Spaanse bio-komkommer is extra donker en combineert een aantal resistenties die van belang zijn in de biologische teelt.

Voor Nederlandse biologische telers heeft Rijk Zwaan niet zulke meevallers. De rassen die in de biologische catalogus van het zaadbedrijf staan, zijn gangbare rassen, waarvan het zaad of biologisch is geteeld of niet chemisch is behandeld. Overigens is gedurende de eerste dag van de biologische vakbeurs Biovak in Zwolle een aantal catalogi uitgedeeld waarin de rassen abusievelijk verkeerd om stonden aangeduid.

Alleen voor rassen waarvan biologisch geteeld zaad in voldoende mate beschikbaar is, is het voor biologische telers ook wettelijk verplicht dit te gebruiken. Voor de overige rassen is het voldoende als het gangbaar geteelde zaad niet chemisch is behandeld. De nieuwe catalogus, waarin de gegevens goed staan afgedrukt, is aan te vragen bij Rijk Zwaan.

Bron: DeGroentenenFruit.nl - Auteur: Ton van der Scheer

Of registreer je om te kunnen reageren.